Solženicyn prý píše scénář k filmu

Reuters, gmc
19. 3. 2006 10:00
Moskva - Slavný ruský spisovatel a někdejší politický vězeň Alexander Solženicyn pracuje na filmové verzi svého románu Rakovina.

Podle Natalie Solženicynové je jedním z důvodů mohutný úspěch, který v Rusku sklidil dvanáctidílný televizní seriál V kruhu prvním, k němuž její manžel napsal scénář podle svého stejnojmenného románu.

Seriál se odehrává v jedné z nejtvrdších stalinských věznic, Lubjance, a v internačním pracovním zařízení pro politicky nepohodlné vědce. Na přípravě adaptace  - která zvedla zájem o autorovy knihy - se podílela i Solženicynova žena.

Podle jejích slov je vše zatím ve stadiu domluv, nicméně zpracování knihy by tentokrát mělo mít podobu standardního celovečerního filmu. "Konkrétní dohody zatím ale nebyly uzavřeny, proto je moc brzy sdělovat k filmu něco dalšího," dodala Solženicynová v rozhovoru pro ruský deník Izvestija.

Alexander solženicyn
Alexander solženicyn | Foto: ČTK

Román Rakovina vznikl v letech 1966-68 a patří k nejtemnějším Solženicynovým dílům. Jeho název metaforicky odkazuje k chorobnému totalitárnímu režimu; rok po jeho dokončení byl letos osmaosmdesátiletý Solženicyn vyloučen ze Svazu spisovatelů. Roku 1974, po publikování svého nejznámějšího románu Souostroví Gulag, byl laureát Nobelovy ceny (1970) donucen odejít do exilu, odkud se vrátil až po dvaceti letech.

Právě Solženicynovo nejproslulejší dílo se však podle režiséra seriálu Gleba Panfilova hned tak zfilmování nedočká. Konkurenční prostředí filmového průmyslu nevytváří ke vzniku podobného filmu příhodné podmínky, míní.

 

Právě se děje

Další zprávy