Sochu do Rudolfina přivezlo koňské dvojspřeží, výstava bude ekologická

ČTK ČTK
3. 7. 2020 8:18
Koňský povoz ve čtvrtek přepravil sochu z ateliéru v pražských Holešovicích do Galerie Rudolfinum, kde se stane součástí skupinové výstavy nazvané Unplugged.
Transport sochy na výstavu Unplugged.
Transport sochy na výstavu Unplugged. | Foto: ČTK

Rozměrné kamenné dílo těžké 1,5 tuny bylo naloženo bez techniky, ručně. Koňské dvojspřeží si s nákladem poradilo, autor sochy Tomáš Moravec ho dokonce původně plánoval dopravit do galerie jen pomocí lidské síly. Výstava nazvaná Unplugged začne 13. srpna.

Transport sochy na výstavu Unplugged.
Transport sochy na výstavu Unplugged. | Foto: ČTK

Moravec sledoval nakládání sochy trochu s obavami. Pracovníci firmy specializované na transport umění s lidmi "od koní" však byli sehraní a dílo nepoškodili.

"Plánoval jsem, že ho převezeme na upraveném vozíku v několika lidech. Pak jsem se ale zalekl té hmotnosti a možného posunu sochy, z kopečka uhlídat 1,5 tuny není nic jednoduchého," říká Moravec.

Název mezinárodní skupinové výstavy Unplugged vychází z hudební terminologie vystoupení na akustické nástroje. Galerie Rudolfinum oslovila umělce s požadavkem, aby připravili projekt s minimální spotřebou fosilních paliv na produkci a transport.

"Zajímá nás motiv vystoupení z komfortní zóny, redukce prostředků při zachování profesionality institucionální reprezentace. Chceme poukázat na kvality, které přehlížíme díky snadnosti používání strojové a automatizované výroby. Součástí je akcent na denní osvětlení a fyzický prožitek při setkání s uměním," uvádí David Korecký, kurátor výstavy.

Té se vedle Tomáše Moravce zúčastní Tomáš Džadoň, Patrície Fexová, malířka Astrid Šourková alias Habima Fuchs, duo rakouských umělců Nicole Six & Paul Petritsch, kteří spolupracují od roku 1997, sedmatřicetiletý belgický kreslíř Rinus van de Velde nebo malířka Lenka Vítková. Dílo avantgardního skladatele Johna Cage zahraje Česká filharmonie.

 

Právě se děje

Další zprávy