Smíchov se na celý den mění v příšerný kout Irska

gra, krk
2. 11. 2007 16:05
Švandovo divadlo dává maratón slavného Ira McDonagha.

Praha - Švandovo divadlo zve v sobotu do zapadlého kouta Irska, kde to "je naprosto příšerné a tvor jménem člověk je tam jen tuze těsná a přechodná schránka na velké a nelidské vášně".

Během jednoho dne můžou diváci zhlédnou slavnou connemarskou trilogii dramatika Martina McDonagha - tedy hry Kráska z Leenane, Lebka z Connemary a Osiřelý západ.

Foto: Jihočeské divadlo

Ke spolupráci na projektu přizvalo smíchovské divadlo českobudějovické Jihočeské divadlo a pražský Činoherní klub. Maraton začne v jedenáct hodin dopoledne Kráskou z Leenane, kterou nastudovali hostující Jihočeši v režii Michala Langa.

Martin McDonagh nebyl zpočátku úspěšný; dnes ho teatrologové považují za jednoho z nejtalentovanějších anglicky píšících dramatiků. Jeho hry byly přeloženy do 29 jazyků.

A právě Kráska z Leenane premiérovaná v roce  1996  mu přinesla prví úspěch. Ještě týž rok obdržel tři prestižní ceny: pro nejslibnějšího dramatika,  za nejlepší debut  a za nejlepší hru roku.

Volné pokračování Krásky, Lebku z Connemary, sehrají od půl třetí "domácí".  Zabil Mick Dowd před sedmi lety svou ženu, nebo ne? To je otázka, které hodlají svérázní obyvatelé zapadlé irské vesnice a hlavně místní Colombo přijít na kloub. Černou komedii s detektivní zápletkou režíroval Martin Glaser.

Foto: Švandovo divadlo

Minipřehlídku ukončí večerní představení Osiřelého západu v pražském Činoherním klubu. Inscenaci rozvíjí příběh citové nezralosti dvou bratrů, kteří se ničí permanentní agresí, ale nemohou žít jeden bez druhého.

Osiřelý západ získal Cenu Alfréda Radoka 2002, byl vyhlášen hrou roku a činoherní inscenací roku. Režisér Ondřej Sokol byl vyhlášen talentem roku a převzal Cenu Thálie určenou umělci do 33 let.  Diváci uvidí Jaromíra Dulavu, Marka Taclíka, Ladislavu Něrgešovou a Michala Pavlatu.

Švandovo divadlo na celý projekt nabízí permanentku - za všechna představení diváci zaplatí čtyři sta korun. Představení se prodávají i jednotlivě. Chce-li divák na každé zvlášť, za Lebku zaplatí 100 korun, za Krásku a Osiřelý západ pak jednou tolik.

Foto: Činoherní klub

McDonaghovi rodiče se narodili v Irsku, otec v Connemarském Lettermullenu v hrabství Galway. On sám trávil pravidelně léto v západním Irsku, kde se seznámil se svérázným místním dialektem, který později použil ve svých hrách.

V nich s hodně černým humorem zalidňuje jeviště groteskními postavami rázovitých opilců a nešťastníků, pro které je nejsnazším komunikačním kódem tyranizování nebo rovnou násilí.

Výsledkem jsou krutě zábavné příběhy, které jsou pevně zasazené v irsku, ale zároveň pojednávají o základních otázkách života a smrti společných všem.

Autorovo dílo pokračuje tzv. Aranskou trilogií (Mrzák inishmaanský, Poručík z Inishmooru a Smrtky z Inisheeru). Další hrou byl Pan Polštář. V roce 2006 získal McDonagh Oscara za svůj autorský krátký film Six Shooter.

Je kmenovým autorem londýnského Národního divadla a miláčkem tamní kritiky. Stále ho stíhá různými oceněními. Píše už od šestnácti, ne však pro BBC. Tam mu kdysi odmítli dvaadvacet rozhlasových her, a on na to nezapomněl.

 

Právě se děje

Další zprávy