Smetanova Má vlast jako balet

dab, ČTK
30. 11. 2005 11:00
Praha - Baletní soubor Státní opery Praha uvede 8. prosince premiéru baletní inscenace hudebního cyklu Bedřicha Smetany Má vlast.

Choreograf Ján Ďurovčík a autor libreta Martin Hrdinka řekli, že vytvořili vlastní minipříběh na motivy Smetanovy hudby. "Interpretační posun musel nastat, protože Smetana nenapsal divadelní dílo, ale hudební skladbu," uvedl dramaturg Tomáš Syrovátka.

Z každé symfonické básně si autoři vzali motiv, který se snažili ztvárnit prostřednictvím obdobného momentu ze starších či moderních dějin. "Najít inscenační princip byl kámen úrazu, hledali jsme, jak inscenovat divadelně nesourodé věci," řekl Ďurovčík. Skladbu Vyšehrad zvolili za východisko inscenace, při níž se rodí český stát. Inscenace přináší i zrod vztahu muže a ženy, kteří procházejí celou choreografií.

Aktualizace tématu přichází záhy - kmenové svazky hrdého českého národa přetíná železná opona, která zemi oddělí od okolního světa. Nastává doba temna, jež symbolizuje i totalitní režimy 20. století.

Těžká práce se Šárkou

Těžkou práci prý měli autoři se skladbou Šárka. V příběhu našli motiv kolektivní viny, kdy se zrazená Šárka mstí na celém mužském pokolení. "To přece není typicky česká vlastnost, to se projevuje u všech národů," připomněl Ďurovčík jemuž se Šárka z celé symfonické básně líbí nejvíce; ale z její inscenace má největší strach. Z moderních dějin inscenátoři vybrali poválečný odsun sudetských Němců.

Mnozí odborníci již před premiérou připomínají, že inscenace Mé vlasti je náročný úkol a pokoušelo se o ni mnoho choreografů. Před devíti lety ji uvedlo s několika málo reprízami Baletní divadlo Praha Jany Kůrové v choreografii Miroslava Kůry. Tehdejší nastudování ale nepracovalo s celým Smetanovým dílem. V připravované verzi je Smetanova hudba úplně celá a vůbec se s ní neexperimentuje.

S nápadem na inscenaci přišel za ředitelem opery moderátor a producent Martin Hrdinka, který podle svých slov chtěl poznat balet. "A proto jsem chtěl inscenovat něco, co pochopí všichni, i já, něco, co zná každý odmala." Otázka tedy zní, zda se záměr povede, nebo baletní scéna zažije další nezdařený tragikomický pokus.

 

Právě se děje

Další zprávy