Sluneční cirkus plný barev poprvé zavítá do Česka

gra
27. 6. 2007 16:00
V Sazka Areně v říjnu vystoupí hvězda nového cirkusu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do Prahy přijede v říjnu slavný kanadský soubor Cirque du Soleil. Nemá klasické šapitó ani zvířata, zato nabízí velkolepé vystoupení na pomezí divadla, akrobacie, koncertu a cirkusu.

Skupina se řadí k takzvanému novému cirkusu a patří k nejlepším podívaným, které tento druh umění nabízí. V Praze soubor vystoupí v Sazka Areně 26. a 27. října. Vstupenky se budou prodávat od 29. června.

Divadelní žánr zvaný nový cirkus spojuje pohybové umění, pouliční divadlo, tanec, hudbu, loutkové divadlo a klasický cirkus - ovšem bez drezúrovaných tvorů.

Vznikl ve Francii a odtamtud do Česka také přijelo už několik jeho představitelů. V posledních letech jeho zástupce uvádí festival Letní Letná; na něj se letos vrátí skupina Cirque ici, jež nový cirkus v Praze představila už v roce 1998.

Zatímco Cirque ici jsou představiteli jakési kontemplativní podoby nového cirkusu, Cirque de Soleil představují jeho spektakulární variantu - show plnou barev, hudby, ohňostrojů a kostýmů. Do Prahy přivezou představení Delirium, které současně na různých místech hrají čtyři produkce.

Foto: Produkce

Podle pořadatelů je to městský příběh ze současnosti zobrazující pokus o nalezení rovnováhy ve světě. Hlavní postava žije odloučená od společnosti, ve světě počítačů a virtuální reality.

Postupně hrdina potkává ve svém imaginárním světě postavy, které ho navedou na cestu ke změně. Naučí se přenášet energii do skutečného světa a ukáže ostatním lidem, jak žít v harmonii.

Skupinu Cirque du Soleil založili v roce 1984 bývalí pouliční umělci Guy Laliberté a Daniel Gauthier. Cirkus se skládá z několika trvale usídlených souborů (na Floridě a v Las Vegas) a dalších cestujících po světě.

Foto: Produkce

Skupina je držitelem mnoha trofejí, Laliberté získal právě počátkem měsíce v Monte Carlu ocenění Světový podnikatel roku 2007, když zvítězil v konkurenci 39 dalších manažerů.

Vstupenky na pražské představení stojí 1050 až 1750 korun; prodávat se budou ve sběrnách Sazky, rezervovat je lze i přes internet. Hromadné objednávky zajišťuje Ticketpro.

  • Oficiální stránky souboru najdete ZDE


 

 

Právě se děje

Další zprávy