Slovanská epopej Alfonse Muchy bude od příštího roku k vidění v Japonsku a Číně

ČTK ČTK
6. 2. 2016 10:48
Legendární cyklus obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej se v prvním čtvrtletí příštího roku přesune na výstavu do Japonska a v polovině roku do Číny, kde bude k vidění do května roku 2018. Potvrdila to předsedkyně magistrátního výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová (ANO).
Foto: Jan Langer

Smlouvy ohledně výstavy slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy v Japonsku a v Číně jsou už uzavřené. V rozhovoru s ČTK to řekla předsedkyně magistrátního výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová (ANO).

Z Číny by se pak obrazy mohly přemístit na výstavy v Jižní Koreji a v USA. Kdy se epopej vrátí do Česka, zatím není jasné.

V tokijském National Center of Art uvidí lidé Muchovo dílo od 7. března do 5. června 2017. Soubor pláten zachycující slovanskou mytologii následně absolvuje cestu přes Šanghaj do čínského Nankingu, kde bude vystaven od poloviny července do začátku října.

Následovat bude výstava ve městě Čchang-ša, která potrvá do ledna roku 2018. Putování cyklu obrazů po Číně uzavře výstava v Kantonu naplánovaná od ledna do května téhož roku. Podle předsedkyně by pak mohly následovat výstavy v Jižní Koreji a v Chicagu. "Konkrétní smlouvy ale zatím dojednány nejsou," uvedla.

Legendární cyklus pláten, která jsou národní kulturní památkou, věnoval Mucha Praze pod podmínkou, že pro dílo vybuduje samostatnou výstavní síň. To se ale nestalo a plátna jsou provizorně vystavena ve Veletržním paláci Národní galerie.

Jasné není ani to, kam se po světovém turné vrátí. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) zmiňuje možnost postavit ve spolupráci s Národní galerií novou výstavní síň. Zda by mohla sloužit jako expozice pro epopej, neuvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy