Slavný a zničený obraz Velbloud s břemenem se dočkal kopie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 3. 2014 17:12
Originál obrazu Velbloud s břemenem byl zničen při náletu v Libyi. Sulajmán Mansúr jej namaloval znovu, protože jde o velmi slavné dílo v arabském světě, a vystavil v Dubaji.
Obraz Velbloud s břemenem zobrazuje palestinského vesničana vláčícího na zádech podobu Jeruzaléma.
Obraz Velbloud s břemenem zobrazuje palestinského vesničana vláčícího na zádech podobu Jeruzaléma. | Foto: Aktuálně.cz

Dubaj - V Dubaji vystavili kopii obrazu symbolizujícího boj Palestinců o východní Jeruzalém. Jmenuje se Velbloud s břemenem a zobrazuje palestinského vesničana vláčícího na zádech podobu Jeruzaléma.

Originál byl zničen při náletu v Libyi v 80. letech, takže autor, jímž je palestinský malíř Sulajmán Mansúr, namaloval druhou verzi. Obraz je mezi Palestinci mimořádně populární, bývá často na plakátech a jeho reprodukce visí v mnoha palestinských domácnostech.

Podívejte se na portrét malíře Sulajmána Mansúra.
Podívejte se na portrét malíře Sulajmána Mansúra.

Originál obrazu o velikosti 100 krát 70 centimetrů z roku 1973 se dostal do Tripolisu. Libyjský velvyslanec v Londýně Mansúrovi řekl, že dílo bylo zřejmě zničeno při amerických náletech na Tripolis v roce 1986. Šlo o americkou odvetu za útok na berlínský klub, připisovaný Libyi. Zemřeli při něm dva američtí vojáci.

"Když jsem to maloval, nemyslel jsem na to, že vytvářím symbol. Když se ale obraz proslavil mezi Palestinci a dalšími Araby, stal se slavnějším než já," řekl sedmašedesátiletý Mansúr, který je učitelem umění na palestinské univerzitě Al-Kuds.

Na druhé verzi obrazu prý opravil nedostatky originálu. Palestinští nosiči břemen ho prý často upozorňovali, že muž na originálu má náklad připevněný k hlavě kulatým provazem, což není bezpečné, protože takový provaz klouže. Na druhé verzi má proto nosič přes čelo plochý pás, jaký nosiči používají. Napodruhé Mansúr na obloze nad Jeruzalémem zvýraznil kříže na znamení náboženské různorodosti Starého Města, kde jsou židovské, muslimské a křesťanské stavby.

Nová verze je o něco větší než první, měří 160 krát 100 centimetrů. Koncem týdne by měla být prodána na aukci pořádané v Dubaji. Část utržených peněz bude poskytnuto palestinským umělcům.

 

Právě se děje

Další zprávy