Slavná Jízda králů od Úprky dorazila do Prahy

Kultura Kultura
5. 11. 2011 6:27
Velký obraz je k vidění na malířově retrospektivě
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na výstavu malíře Joži Uprky, která se koná ve Valdštejnské jízdárně v Praze, dorazil autorův asi nejslavnější obraz, velká Jízda králů.

Národní galerie ho přivezla z Moravské galerie v Brně jako připomínku 150 let od malířova narození, které uplynulo 26. října 2011.

Jízdu králů ve Vlčnově navštívil Joža Uprka začátkem devadesátých let 19. století a byl jí fascinován: Spatřoval v ní dynamický protipól Pouti ke sv. Antonínku. Ve Vlčnově si zřídil provizorní ateliér a začal pracovat na skicách a studiích aktérů této slavnosti v typických krojích a v jejich domácím prostředí.

Čtěte také:
Ani skvělá výstava z Uprky neudělá venkovského Evropana

Z nich krystalizovalo finální dílo, které se v kontextu Uprkovy tvorby vymyká systematickou přípravou, jež mu věnoval. I rozměr díla je pro Uprku značně netypický: Obraz měří 172 × 312 cm, rozměrnější je už jen Kristus na hoře Olivetské malovaný pro strážnický kostel.

Podle četné korespondence se "snažil do obrazu vnést vzruch, pohyb i barevnou nádheru, která účastníka slavnosti obklopovala". Na vytvoření díla několikrát získal finanční podporu od státu.Řada menších i větších skic, akvarelů i olejů, které vznikly v souvislosti s připravovanou Jízdu králů, dobře ukazuje postup přípravy výsledného obrazu.

Poslední velká pouť u Sv. Antoníčka, 1925
Poslední velká pouť u Sv. Antoníčka, 1925 | Foto: Aktuálně.cz

Před konečnou, „velkou" Jízdou králů namaloval Uprka ještě jednu variantu, Malé krále. V komornější variantě použil jiný malířský rukopis. Ač je scéna téměř identická, je možné porovnat dva Uprkovy malířské postupy, kresebný u velké a uvolněný u malé Jízdy králů.

Jízda králů se konala každoročně téměř v každé lokalitě Čech a Moravy; od konce 19. století se tradice udržuje zejména na Slovácku a na Hané. Nejznámější Jízda králů probíhá ve Vlčnově - a právě tato slavnost se stala podkladem pro obraz Joži Uprky.

Původní smysl Jízdy králů není zcela jasný. Pravděpodobně je svázán s křesťanskými rituály, ve svých nejhlubších kořenech navazujících na pohanské zvyky. Ve Vlčnově se Jízda králů konávala o svatodušní pondělí, od roku 1953 se přesunula na neděli, v současnosti probíhá poslední neděli v květnu.

Průvod se skládá z jezdců, tzv. legrútú, což byli chlapci odvedeni na vojnu. Průvodu se mohou účastnit jen jednou v životě. Jádro průvodu tvoří král na bílém koni (také on může být králem jen jednou) a jeho pobočníci.

Král je oblečen v původním ženském kroji a v ústech svírá růži, která symbolizuje mlčenlivost. Je obklopen dvěma pobočníky, kteří ho chrání tasenými šavlemi. Ostatní mladíci v průvodu jedou na koních ozdobených stužkami a pentlemi a hlasitě oslavují krále veselými verši.

Výstava se koná ve Valdštejnské jízdárně v Praze do 22. 1. 2012. Vznikla za podpory Nadace Moravské Slovácko, jež se intenzivně věnuje shromažďování a prezentaci díla Joži Uprky a dalších umělců spjatých se Slováckem.

 

Právě se děje

Další zprávy