Škrty v rozpočtu by omezily výstavy i živou kulturu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 8. 2010 13:05
Pozastavené granty se musí vyřešit na vládní úrovni

Praha - Kvůli plánovaným škrtům ve státním rozpočtu možná lidé zaplatí víc peněz za vstupné v muzeích a galeriích, sníží se počet výstav a zaniknou menší kulturní projekty.

Šetřit budou muset příspěvkové organizace ministerstva i subjekty, které jsou závislé na státních dotacích. Národní galerie zruší zvýhodněné vstupné, Národní muzeum bude muset snížit počet výstav a omezí nákup sbírkových předmětů.

Výdaje ministerstva kultury na rok 2010 měly být podle zákona o státním rozpočtu 8,2 miliardy korun. Vláda Jana Fischera rozhodla ve snaze zabránit růstu deficitu rozpočtu o zmrazení výdajů ministerstva ve výši 235 milionů korun, současný koaliční kabinet rozhodl o tom, že resort zatím nesmí použít dalších 193 milionů.

Výdaje na kulturu mají klesat i v příštím roce. Podle návrhu ministra financí Miroslava Kalouska, o kterém informovaly Hospodářské noviny, by rozpočet ministerstva měl příští rok klesnout na 7,4 miliardy korun.

Foto: Národní muzeum

"Určitě zrušíme na přechodnou dobu některé zvýhodněné ceny vstupného," říká mluvčí NG Petra Jungwirthová. Pokud se čísla o škrtech potvrdí, chce na to galerie zareagovat několika opatřeními. Zřejmě klesnou platy, někteří zaměstnanci přijdou o práci nebo jim bude zkrácen úvazek. Úspory v rámci provozu prý již nejsou možné bez ohrožení bezpečnosti sbírek.

S menším počtem výstav a omezením nákupu sbírek počítá Národní muzeum. Na škrty se podle vedoucí ekonomického úseku Mariky Bártové muzeum připravuje už od května. Počítají se snížením dotací odhadem o pětinu.

Šetření se dotkne také zaměstnanců muzea, klesnou jim asi platy, někteří přijdou o místo. V už červnu neprodloužili pracovní smlouvy důchodcům, kteří byli zaměstnáni na dobu určitou, aby mohli vyrovnat již letošní deficit. Situaci jim ztěžuje i nižší návštěvnost: za poslední dva roky se vinou ekonomické krize snížila návštěvnost v průměru o 8,8 procenta.

O budoucnost projektů se bojí i menší divadla, literární časopisy, nakladatelství a pořadatelé festivalů alternativní kultury seskupení v Iniciativu pro podporu živého umění Za Česko kulturní. V červnu ministerstvo rozhodlo o dočasném zastavení vyplácení grantů na již schválené projekty, dodnes není jasné, kdy a jestli dotace obnoví.

Foto: Aktuálně.cz

"Zatím nemáme žádné zprávy od ministerstva, nedalo nám vůbec vědět," říká za iniciativu Jan Vávra . Mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík uved, že se problém musí vyřešit na vládní úrovni; prý se na tom pracuje. Podle Vávry hrozí, že když se dotace neobnoví a na příští rok celkový objem dotací klesne, některé projekty alternativní kultury zaniknou.

Ministr kultury Jiří Besser při svém nástupu na ministerstvo prohlásil, že nechce šetřit na takzvané živé kultuře, zdroje chce hledat především uvnitř úřadu, na provozních výdajích. Podle mluvčího Brunclíka to znamená, že se nebudou přijímat noví zaměstnanci, možná se bude propouštět a klesnou platy. Podrobnější analýzy toho, kde a jak najít peníze, ale zatím nejsou k dispozici.

 

Výdaje státního rozpočtu v kapitole ministerstvo kultury od roku 2004 do 2011 (v miliardách)

2004 6,0
2005 5,7
2006 6,3
2007 7,9
2008 8,8
2009 8,4
2010  (po dvojím zmrazení části výdajů)    8,2 (7,8)
2011 7,4

 

 

Právě se děje

Další zprávy