Sís vypráví Americe o vyrůstání za železnou oponou

gra
26. 6. 2007 13:00
Věci se mohou vymknout z ruky, varuje výtvarník
Foto: Aktuálně.cz

Washington - "Chci vysvětlit, jak tehdy vypadal život. Je to příběh pomníků, prvních májů a chmelových brigád, o tom, co lidé dělali tajně a druzí je sledovali, o roku 1968 a manipulaci s lidmi. Je to myslím knížka potřebná i kvůli tomu, co se dnes děje v politice. Ale hledám formu, jinak musím psát pro Čechy a jinak pro Američany," řekl před rokem a půl v Americe usazený a světově proslulý výtvarník, ilustrátor a spisovatel Petr Sís.

Teď představil svoji novou knihu The Wall o životě za železnou oponou ve Washingotnu. Publikace s množstvím ilustrací, komiksových obrázků, deníkových zápisků a reprodukcí různých artefaktů vyjde na podzim - kromě angličtiny - německy, francouzsky, holandsky, korejsky, slovensky i česky.

"Je to vůbec první kniha pro děti, která se zabývá naší nedávnou minulostí," prohlásil na velvyslanectví ve Washingtonu Joachim Dvořák, šéf pražského Labyrintu, který  knihu v rozšířené verzi nabídne českým čtenářům. "Předpokládám, že reakce budou rozporuplné nejen podle toho, kdo v jaké rodině vyrůstal."

Foto: Nakladatelství Labyrint

Autor knihu se silnými autobiografickými prvky označuje za zprávu z minulosti a současně i za varování, co by se mohlo opět stát. "Zdi se stavějí pořád dál, ať je na mexické hranici nebo v Ústí nad Labem," uvedl osmapadesátiletý umělec, který žije ve Spojených státech od roku 1982.

Prosadil se jako autor novinových a časopisových kreseb a ilustrací; dnes má na kontě přes 20 knih, přes padesát ilustroval. Znám je i coby autor animovaných filmů, plakátů, ale i mozaiky v newyorském metru.

Obsah nového díla, na kterém pracoval přes dva roky, popsal lapidárně: "Všechno je to o člověku, který chtěl jen kreslit, ale pořád se mu do toho pletla politika."

Nakonec se mu to naplno podařilo až v Americe. Šestkrát obdržel cenu listu The New York Times za nejlépe ilustrovanou knihu, za knihu Madlenka Má francouzskou cenu Sorcieres udělovanou za nejlepší publikace pro děti vydané ve Francii. A jeho asi nejznámější knížka Strom života o Charlesi Darwinovi byla před třemi lety na knižním veletrhu v Boloni odměněna hlavní cenou jako nejlepší dílo literatury faktu.

Foto: Aktuálně.cz

České vydání Stromu života se dočkalo tří dotisků, bylo oceněno v soutěži Nejkrásnější knihy České republiky a získalo cenu Spolku grafiků Hollar za nejkrásnější ilustrace.

V komentáři k signálním výtiskům nové knihy napsal bývalý český prezident, spisovatel a dramatik Václav Havel, že "je to povinná četba pro děti, které si myslí, že svoboda je jednoznačně daná věc". Britský dramatik českého původu Tom Stoppard nejnovější Sísovo dílo označil za "výjimečnou knihu o době, která nesmí být zapomenuta".

Knihu vydává prestižní newyorské nakladatelství Farrar, Straus and Giroux. Sís ji uvádí při příležitosti kongresu amerických knihovníků.

 

V češtině dosud vyšlo šest jeho titulů. Po příbězích ze staré Prahy Tři zlaté klíče, Podivuhodném příběhu Eskymo Welzla, Hvězdném poslu o životě Galilea Galilei a Stromu života přišel Tibet - Tajemství červené krabičky.

Kniha cestě do tajemné země před padesáti lety, jak ji zažil autorův otec, filmový režisér Vladimír Sís. Loni se pak objevila malá kniha Hrej, Mozarte, hrej o slavném skladateli, jehož 250. výročí narození si svět připomínal.

Petr Sís pokřtil v kině Aero v Praze svou novou knihu Tibet aneb Tajemství červené krabičky.
Petr Sís pokřtil v kině Aero v Praze svou novou knihu Tibet aneb Tajemství červené krabičky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Když ji v Praze uváděl, označil za svou nejosobnější knihu Tibet. To se teď asi změní.  "Připadám si jako správce majáku, který dá dnešním dětem signál - žárovka zabliká Darwin nebo Mozart. A budu doufat, že to v nich probudí zájem," říká Sís s tím, že Wall  pokládá za své vyznání určené dětem, "které dnes nemají ani potuchy, že se něco takového mohlo dít".

"V Americe, ale i v Praze nebo Berlíně vůbec netuší, jaké to tenkrát ve druhé polovině 20. století za železnou oponou bylo." V jeho moderní pohádce jsou Jeníček a Mařenka zneužití pionýři a zlý čaroděj, který skončí na lopatě, je Brežněv.

 

Právě se děje

Další zprávy