Šifra má pokračování. A další žalobu?

BBC, ČTK, kul
12. 4. 2006 18:20
New York - Dan Brown pracuje na pokračování bestselleru Šifra mistra Leonarda. Jeho hrdina Robert Langdon se zaplete do záhady v Americe.
Dan Brown
Dan Brown | Foto: Aktuálně.cz

Nový román má odhalit skrytou historii hlavního města Spojených států Washingtonu, uvedl americký autor na své internetové stránce. Dílo má však podle něho zatím "daleko k dokončení".

Da Vinciho kód neboli Šifra mistra Leonarda - fiktivní thriller o tom, že Ježíš měl dceru s Máří Magdalenou a že jeho potomci stále žijí - mezitím zůstává nejprodávanější knihou na pultech amerických knihkupectví. Navíc na ně v současné době míří skoro šestimilionový dotisk.

Dan Brown, autor knihy
Dan Brown, autor knihy | Foto: Aktuálně.cz

Dan Brown se ve svých jedenačtyřiceti letech stal jedním z komerčně nejúspěšnějších spisovatelů současnosti. Poptávku po knize opět zjevně zvýšil zájem o proces s Michaelem Baigentem a Richardem Leighem, kteří Browna neúspěšně žalovali ze zcizení ústředního motivu jejich společné knihy.

Soud prohráli, ale statistiky potvrzují, že publicita zvedla i prodej jejich inkriminované knihy Svatá krev a svatý grál, jež se nyní drží v první šedesátce nejprodávanějších titulů USA - stejně tak jako Baigentovy novinky The Jesus Papers (Ježíšovy listy) s podtitulem Výklad největší blamáže v dějinách, jež odstartovala prodej z 25. příčky.

Podle názoru některých pozorovatelů bylo také zyvýšení popularity pravým důvodem jejich žaloby - a o něco podobného se možná nyní pokouší ruský historik Michail Anikin z Petrohradu. Také  on hodlá podle BBC Browna obvinit z plagiátorství - s tím, že mu ukradl jeho myšlenky, že Leonardo da Vinci byl rovněž teolog a že portrét Mony Lisy je alegorií křesťanské církve.

Zároveň Anikin dodává, že nebude Browna žalovat, pokud se mu dostane omluvy a odškodnění. Expert na Da Vinciho z Ermitáže uvedl, že o své teorii se zmínil kolegům v houstonském muzeu v Texasu v roce 1998.

Dan Brown-Da Vinciho kód
Dan Brown-Da Vinciho kód | Foto: Aktuálně.cz

Jeden z nich ho prý požádal, zda by mohl nápad poskytnout svému příteli, který píše detektivky. "Dal jsem své svolení, ale vymínil jsem si, že autor musí ve své knize uvést, že autorem myšlenky jsem já," tvrdí Anikin.

Ještě tajemnější než Brownův bestseller se tak asi stává autorova o dvanáct let starší manželka Blythe. Bestsellerista kvůli procesu porušil zásadu nehovořit o sobě v médiích a prozradil, že právě ona mu pomáhá s výzkumem a rešermi pro jeho knihy. Proto také měla svědčit už u soudu; kam ovšem nepřišla, protože "nesnáší publicitu".

Očekává se, že zájem o Da Vinciho kód ještě stoupne po premiéře filmové adaptace ohlášené na 19. května.

 

Právě se děje

Další zprávy