Shakespeare jako krvavý steak s humorem

kul, ČTK
3. 11. 2006 9:00
Praha - Představením Tři dramolety dnes v Laterně magice začíná Pražský divadelní festival německého jazyka.
Foto: www.theater.cz

Tři dramolety jsou trojicí hříček jinak kazatelského kritika Rakouska Thomase Bernharda; jmenují se Claus Peymann opouští Bochum... Claus Peymann si kupuje kalhoty... a Claus Peymann a Hermann Beil na Huspeninové louce.

Zpracování je zajímavé tím, že v hlavních rolích se představí dramatické postavy osobně, tedy dramaturg Hermann Beil a bývalý intendant Burgtheatru Claus Peymann, který večer navíc režíroval. 

Kromě Peymanna se do Prahy vrací i Thomas Langhoff, další divadelník, který v evropském kontextu ojedinělou přehlídku pomáhal zakládat. Specialista na klasiku přiváží inscenaci Zhanobení, adaptaci Shakespearova Tita Andronika od Botho Strausse.

Foto: www.theater.cz

Jeho interpretační crossover je pro jedenáctý ročník festivalu příznačný: hledá různé pohledy na dílo Williama Shakespeara.

Kontroverzní pověst má Macbeth ze Schauspielhaus Düsseldorf. Režisér Jürgen Gosh neztrácí čas hloubáním nad vnitřním pnutím postav, ale svého Shakespeara staví jako výtvarný znakový systém, ve kterém všechny role hrají muži, ať už oblečení, nebo šatů zbavení, a kde není nouze o litry umělé krve. Ta poteče v neděli 5. listopadu po jevišti Národního divadla.

Další dva dny v Arše patří curyšskému souboru a jejich Othellovi v podobě typické pro německy mluvící scény: s důrazem na aktuální motivy příběhu oblékl režisér Matthias Hartmann postvay do současných kostýmů a v příběhu Othella a Desdemony hledá humor jejich tragédie i našeho světa.

Festival, který na jevišti nabídne ještě dětské představení Krásky a zvíře nebo Lidumora Wernera Schwaba od Theatre D´Esch z Lucemburska, uzavírá 19. listopadu inscenace Duše - krajina širá pražského Národního divadla. 

Na festivalu vystoupí také pražská německy píšící spisovatelka Lenka Reinerová, která bude 8. a 9. listopadu ve Viole číst ze svých knih. V pořadu Kašpar, Komouš, Žid se pak 10. listopadu v Divadle ABC představí někdejší herec vídeňského Burgtheatru Otto Tausig, týden nato v Divadle Disk bude předčítat švýcarský autor a divadelník Hansjörg Schneider.

11. pražský divadelní festival německého jazyka doprovází výstava fotografií Viktora Kronbauera a Zdeňka Merty z předchozích ročníků, která je od včerejška k vidění v Goethe instututu a Rakouském kulturní fóru.

 

Právě se děje

Další zprávy