Šejnův vodní živel. Královéhradecká galerie otevřela tři nové výstavy

Šejnův vodní živel. Královéhradecká galerie otevřela tři nové výstavy
Dílo Miloše Šejna.
Na snímku je dílo Miloše Šejna.
Dílo Miloše Šejna.
Dílo Miloše Šejna.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 4. 2022 18:45
Tvorbu současných umělců Terezy Velíkové, Jiřího Pitrmuce a Miloše Šejna připomínají tři výstavy, které nově otevřela Galerie moderního umění v Hradci Králové. První dvě potrvají do 12. června, ta Šejnova až do 4. září. Diváci uvidí malby, kresby, sochy, fotografie i pohyblivé obrazy.

"Autoři se v instalacích připravených speciálně pro prostory galerie zabývají aktuálními tématy, která rezonují společností: únavou z přepracování, relativitou pokroku v podobě vynálezů nových technologií nebo vztahem a souzněním člověka s přírodou," nastiňuje ředitel galerie František Zachoval.

Hlavní výstava nazvaná Aqva představuje výběr více než 20 děl z celoživotní tvorby čtyřiasedmdesátiletého výtvarníka a performera Miloše Šejna, od 60. let minulého století po současnost. Spojuje je zájem o vodu, respektive životní prostředí.

Šejn vytváří konceptuální umění, od dětství se zajímal o přírodu a ornitologii. Začínal tím, že během putování divočinou fotografoval, kreslil, sbíral a popisoval své poznatky. "Zájem o výtvarnou práci a zájem o věci přírody u mě vždy tvořily jednotu," řekl pro Paměť národa.

Vystudoval dějiny umění a estetiku, jako třetí obor si přidal malířství. Od roku 1977, kdy byla jeho první výstava z ideologických důvodů předčasně ukončena, až do sametové revoluce pracoval v depozitáři královéhradecké galerie.

Roku 1984 se zúčastnil výstavy Možnosti dotyku, kterou v rokycanském protiatomovém krytu inicioval kurátor Jindřich Chalupecký. Šejn tam představil mimo jiné kresby ohněm, které tvořil v jeskyni na pohoří Velká Fatra.

V letech 1990 až 2011 pak vedl intermediální ateliér na Akademii výtvarných umění v Praze, kde byl jmenován profesorem malířství, dále učil ve francouzském Aix-en-Provance, nizozemském Haagu nebo Vídni.

Kromě děl Miloše Šejna královéhradecká galerie zahájila přehlídku umělce Jiřího Pitrmuce. Ten do svých instalací zakomponoval i díla sochaře Ladislava Zívra z galerijní sbírky. Ve výstavním sále zvaném Černá kostka jsou pak k vidění práce Terezy Velíkové.

"Galerie na projektech spolupracovala s kurátorkou Vjerou Borozan či kritičkou umění Silvií Šeborovu. Výstavy se konají ve čtvrtém patře, kde si návštěvníci mohou vychutnat také jeden z nejkrásnějších pohledů na město," dodává ředitel Zachoval.

Galerie moderního umění v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Od roku 2008 má ve své správě také dva soubory uměleckých děl, sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu, což je cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko barokního Kuksu na Trutnovsku.

 

Právě se děje

Další zprávy