Seifertovy spisy marně hledají čtenáře

čtk
8. 1. 2006 12:30
Praha - Nakladatelství Akropolis muselo z ekonomických důvodů přerušit vydávání kritického díla jediného českého laureáta Nobelovy ceny za literaturu - Jaroslava Seiferta.
Jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu - Jaroslav Seifert
Jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu - Jaroslav Seifert | Foto: Aktuálně.cz

Souborné dílo Jaroslava Seiferta začal nakladatel Jiří Tomáš vydávat v roce 2001, kdy od narození jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu uplynulo sto let. Tehdy měli lidé o první díly zamýšlené sedmnáctisvazkové edice zájem a knihy se prodávaly. Před měsícem vydal Tomáš desátou knihu, ale oznámil, že edici přerušuje.

Knihy se prodávají tak málo, že ztráty projektu činí 700.000 korun. Děje se tak v době, která se pojí s dalším seifertovským výročím - 10. ledna uplyne 20 let od básníkova úmrtí. Dluh, který má podle Tomáše k Seifertovi česká společnost, se zatím splatit nedaří. Nakladatel se ale nevzdává a věří, že se mu po přestávce podaří celý projekt dokončit.

V závěru roku 2005 bylo na knižních pultech prvních deset vydaných svazků. "V roce 2006 žádný svazek nevydáme, ale edičně připravíme dva, které by měly vyjít v příštím roce - svazek 4 (Zpíváno do rotačky) a 13 (Publicistika II)," řekl Tomáš.

Ztráty rostou

Zatímco ztráty nakladatele rostou, prodej jednotlivých svazků klesá. Prvních dílů se prodalo kolem 800 výtisků. Později se prodejnost ustálila na přibližně 600 kusech, loni ale klesla pod 300 výtisků. Příspěvky sponzorů podle nakladatele pokryjí necelou třetinu nákladů. Ty jsou na jednotlivé svazky různé - záleží na počtu stran, ilustrací či reprintů původních vydání.

"Kritické vydání díla je vždy méně populární a prodejné než výbor z díla typu best of ..., to je známá věc," upozorňuje Tomáš. Další důvod úbytku čtenářů vidí i v situaci, která prý provází každý mnohasvazkový projekt - lidé si koupí pár prvních a mají pocit, že pro své vzdělání už udělali dost. Tomáš nabízel i předplatné na celé dílo. Z celé ČR se přihlásili čtyři zájemci.

Na trhu jsou aktuálně i Seifertova díla vydávaná dalšími nakladateli, vždy však jde pouze o výběr z poezie, popřípadě o knihu vzpomínek Všecky krásy světa. Podle knihkupců tyto knížky vesměs shánějí rodiče pro své děti jako povinnou četbu.

Letitá smůla

Vydávání Seiferta provází podle nakladatele smůla dlouhodobě. Zatímco tvorba mnoha autorů v minulém režimu nežádoucích byla po roce 1989 kriticky zhodnocena a publikována, u Seiferta tomu tak stále není. Pokusy o vydání jeho sebraných spisů se přitom konaly už dávno. "V letech 1956 až 1970 vyšlo v Československém spisovateli sedmisvazkové Dílo Jaroslava Seiferta, poznamenané však dobovými představami o služebné úloze literatury. Také
nezachycuje básníkovu tvorbu z posledních 17 let jeho života, literárně značně plodných," upozorňuje Tomáš.

Když Seifert obdržel Nobelovu cenu, bylo již prodlužování této situace i pro normalizátory neudržitelné. A tak totéž nakladatelství vydalo v letech 1986 až 1990 první čtyři svazky zamýšlených Spisů Jaroslava Seiferta. Přestože edičně již byly připraveny lépe než v 50. letech, nakladatelství ukončilo činnost a z celého projektu zůstalo torzo. Dílo jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu není dodnes zpracováno a vydáno.

Tomášovo nakladatelství Akropolis se pustilo do kritického vydání. Projekt zahrnuje i výběr z básníkovy publicistiky a korespondence, nepublikované básně a prózy, písňové texty pro Osvobozené divadlo, Burianovo "Déčko", komentáře k filmům či překlady. Ale především počítá se Seifertovým dílem očištěným od cenzurních zásahů. Jednotlivé svazky současně zprostředkovávají původní výtvarný doprovod Seifertových děl.

 

Právě se děje

Další zprávy