Seifertova cena má nové laureáty

kiz
8. 11. 2005 19:00
Letošními laureáty prestižní literární Ceny Jaroslava Seiferta (CJS), udělované od roku 1986 z iniciativy prof. Františka Janoucha Nadací Charty 77, jsou Michal Ajvaz a Jiří Suchý.
Jiří Suchý gratuluje Michalu Ajvazovi. Oba letos zíkali Cenu Jaroslava Seiferta, udělovanou Nadací Charty 77.
Jiří Suchý gratuluje Michalu Ajvazovi. Oba letos zíkali Cenu Jaroslava Seiferta, udělovanou Nadací Charty 77. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Slavnostní předání Ceny Jaroslava Seiferta proběhlo dnes, 8. 11. od 16 hodin - v kostele sv. Anny "Pražské křižovatce" Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Již popáté ve své historii má Cena Jaroslava Seiferta dva laureáty. Jedním je básník, prozaik, esejista a překladatel Michal Ajvaz; porota ocenila jeho zatím poslední dílo, rozsáhlý román ze současnosti Prázdné ulice (Petrov, Brno 2005). Druhým laureátem je básník, textař, prozaik, autor divadelních her a pásem Jiří Suchý. Cenu získává za své celoživotní dílo, s přihlédnutím ke skutečnosti, že se právě nyní uzavírá vydávání dvacetisvazkové Encyklopedie Jiřího Suchého (Karolinum, Praha 1999 2005), jež shrnuje autorovu padesátiletou tvorbu pro divadlo, rozhlas, film i televizi.

Michal Ajvaz převzal dnes v kostele svaté Anny v Praze cenu Jaroslava Seiferta. V pozadí druhý letošní laureát Jiří Suchý.
Michal Ajvaz převzal dnes v kostele svaté Anny v Praze cenu Jaroslava Seiferta. V pozadí druhý letošní laureát Jiří Suchý. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Michal Ajvaz, narozen 1949, patří k výrazným osobnostem současné české literatury. Debutoval až jako čtyřicetiletý roku 1989 básněmi Vražda v hotelu Intercontinental. Nadále se věnoval próze, osobitý autorský rukopis uplatnil např. v povídkách Návrat starého varana (1991) nebo v románě Druhé město (1993). Druhou linii jeho tvorby tvoří esteticko-filozofické studie, např. Světelný prales (2003). "A zvláště je třeba ocenit, že při vší fantasknosti, hravosti a bizarnosti použitých motivů se Ajvazův román dotýká velkých témat: hovoří se tu o přátelství, lásce a smrti, o determinacích lidského života a o dobrodružství svobody, o touze, ale i o rezignaci a lhostejnosti, o čitelnosti světa, o možnostech a mezích umění," píše člen poroty Jiří Pelán.

Jiří Suchý, narozen 1931, je veřejnosti znám jako tvůrce dosud činného autorského divadla Semafor (založeného roku 1959), jehož poetika ovlivnila v 60. a 70. letech kulturní klima celé společnosti. Řada písní Suchého a Šlitra zlidověla, podobně jako Ježkovy písničky, na slova  Voskovce a Wericha. Ve svých vzpomínkách Všecky krásy světa (1981) Jaroslav Seifert příkře odsoudil literární kvalitu současných písňových textů; jejich autorům ani nemohl přijít na jméno až na jednu výjimku: Jiřího Suchého nazval "skutečným básníkem". "svými písňovými texty vnesl autentické básnické hodnoty do žánru, který byl obecně vnímán jako marginální, a nastavil tak uvnitř populární kultury nezvykle vysokou laťku," uvádí  Pelán.

O udělení Ceny Jaroslava Seiferta rozhodla nezávislá porota pod vedením Karla Šiktance. Mezi laureáty bude rozdělena částka 300 000 korun věnovaná skupinou Pioneer Investments v ČR. Součástí ceny je plastika, symbol nadace a dvě grafiky akademického malíře Emanuela Ranného "Potom" a "Probouzení" z 90. let. Počínaje letošním ročníkem obdrží pozvaní účastníci slavnostního předání Ceny Jaroslava Seiferta také Pamětní list podepsaný oběma laureáty.

Cena Jaroslava Seiferta se uděluje za vynikající básnické či beletristické dílo vydané nebo jinak zveřejněné v České republice nebo v zahraničí v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní. Cena je každoročně vyhlašována 22. září, v předvečer básníkových narozenin.

Udílení bylo velmi formální, na úvod promluvil Václav Havel, dále promluvil i předseda komise Karel Šiktanc. Jiří Suchý s herci z Divadla v Dlouhé skvěle zazpíval svou píseň Marnivá sestřenice.

 

Právě se děje

Další zprávy