Šéfka GASK obviněná z plagiátorství zůstane ve funkci

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 5. 2011 16:15
Expert prý nepotvrdil, že v projektu opisovala
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ředitelka Galerie Středočeského kraje (GASK) Jana Šorfová, která čelí podezření z plagiátorství, zůstane ve funkci. Rozhodli o tom krajští radní. Odborný posudek podezření z plagiátorství nepotvrdil, řekla mluvčí hejtmanství Berill Mascheková. Z galerie už nicméně kvůli vypjaté atmosféře po nástupu Šorfové odešli všichni kurátoři.

 "Jsem ráda, že ta věc byla prověřena, vyjádřil se expert a bylo to přijato. To je pro mě důležité," reagovala Šorfová. Ředitelka čelí podezření, že při zpracovávání projektu, s nímž nedávno zvítězila v konkurzu, opisovala. Webový portál Artalk.cz upozornil na nápadnou podobnost projektu s prací, se kterou se o místo ředitele pražské Národní galerie ucházela šéfka pražské Galerie Vernon Monika Burian Jourdan.

Šorfová tvrdí, že její projekt vznikl nezávisle na projektu Burian, obě však prý spolu v minulosti profesně spolupracovaly a na vedení galerie mají podobný názor. Radní se podle Maschekové seznámili s posouzením projektu, které vypracoval expert na oblast kultury a multižánrových projektů. Tento posudek podle ní obvinění z plagiátorství nepotvrdil a neshledal ani chybu ve výběrovém řízení na ředitele GASK.

Foto: GASK

"Předložený záměr lze považovat za velmi životaschopný, s šancí zvýšit kredit nejen galerie, ale i celého Středočeského kraje," citovala z posudku Mascheková.

Po příchodu Šorfové do galerie se vyhrotily personální vztahy v instituci; neshody skončily odchodem všech kurátorů. Bývalí pracovníci poté podali na ředitelku trestní oznámení, protože se podle nich dopustila podvodu. Komisi údajně uvedla v omyl za účelem získat výhodu ve výběrovém řízení. Šorfová to odmítá.

Personální změny v galerii znepokojily externí spolupracovníky GASK. V otevřeném dopise hejtmanovi napsali, že přístup Šorfové ohrožuje jejich profesní závazky, které mají nejen ke galerii, ale i k desítkám spolupracujících zahraničních institucí.

Výhrady vůči práci Šorfové mají i členové výběrové komise, kteří kraji doporučili její jmenování. Radní podle Maschekové uložili odboru kultury jednat o těchto výhradách. Zároveň se podivili, že tito lidé nyní Šorfovou kritizují. "To v našem rozhodování také hrálo roli - že lidé, kteří ji vybrali, pak zpochybnili svoje rozhodnutí," uvedl hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD).

Foto: Sotheby´s

Šorfová zopakovala, že se do konkurzu přihlásila na popud kunsthistorika Jiřího Fajta a předchozího ředitele galerie Jana Třeštíka, kteří jí prý řekli, že obdivují její osmiletou práci pro Museum Kampa.

"Profesor Fajt i odstupující ředitel GASK Jan Třeštík mi osobně paní Šorfovou doporučovali jako osobu, kterou znají dlouho, a velice ji prosazovali. Současné změně jejich postoje proto vůbec nerozumím," uvedl hejtman David Rath. Členové výběrové komise ale nyní tvrdí, že Šorfová v podkladech pro konkurz uvedla nepřesné a záměrně zkreslující informace.

Šorfová pracovala osm let v Museu Kampa; z toho čtyři roky zastávala post výkonné ředitelky. Proti její výrokům ohledně činnosti v této instituci se minulý týden ohradila zakladatelka muzea Meda Mládková. Popřela, že by Šorfová odcházela dobrovolně. Prý ji velmi věřila, ale "sláva jí bohužel přerostla přes hlavu" a začala podnikat takové věci, které už nemohla Mládková nadále tolerovat.  Proto dostala výpověď, řekla Mládková s tím, že nynější šéfka GASK není schopná pracovat na takové pozici.

 

Právě se děje

Další zprávy