Schieleho obraz byl vydražen za rekordní cenu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 6. 2011 9:38
Domy s barevným prádlem se prodaly za 24,7 milionu liber
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Obraz rakouského umělce Egona Schieleho Domy s barevným prádlem byl ve středu v Londýně vydražen za 24,681 milionu liber - v přepočtu asi  672 milionů korun. To je podle agentury APA nejvyšší částka, za jakou se kdy prodal obraz tohoto rakouského malíře.

Dražba pořádaná aukční síní Sotheby's proběhla poměrně rychle, zájemci krátce po sobě přihazovali vždy po půl milionu liber a obraz nakonec získal telefonický dražitel. Výsledná částka překročila o více než dva a půl milionu liber odhadní cenu 22 milionů liber.

Egon Schiele je považován za jednoho z nejznámějších a také nejproduktivnějších rakouských umělců. Zemřel v roce 1918 v pouhých 28 letech na chřipku. Přesto po sobě zanechal 2500 kreseb a na 300 maleb. Nějakou dobu žil také se svou milenkou Wally Neuzilovou v Českém Krumlově, odkud pocházela jeho matka.

Vůbec nejdražším obrazem světa je dílo Jacksona Pollocka s názvem No. 5, 1948 - za které zaplatil neznámý kupec v listopadu 2006 rekordních 140 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun.  Obraz prodal podle listu The New York Times jeho dosavadní majitel, filmový a hudební producent David Geffen. V odborných kruzích se spekulovalo, že kupcem byl známý mexický sběratel a finančník David Martinez.

Předtím se na nejvyšší příčce držela několik měsíců takzvaná Zlatá Adéla (Portrét Adély Blochové-Bauerové I) od Gustava Klimta, kterou týž rok v červnu koupil americký miliardář Ronald Lauder za 135 milionů dolarů.

Nejdražším uměleckým dílem prodaným v aukci je bronzová plastika Alberta Giacomettiho L'Homme Qui Marche I (Kráčející muž I) - ta se loni v únoru v londýnské aukční síni Sotheby's prodala za 65 milionů liber (1,9 miliardy korun). Suma tehdy překonala částku zaplacenou před sedmi lety za obraz Pabla Picassa Chlapec s dýmkou (58,5 milionu liber).

 

Právě se děje

Další zprávy