Schejbal fotil Pražany okrajových čtvrtí

kiz, ČTK
30. 11. 2005 12:00
Praha - Loňský držitel ceny Grant Prahy udělované v rámci fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo Jan Schejbal má v Praze výstavu.
Foto: Aktuálně.cz

Koná se tradičně v Komorní galerii fotografie Josefa Sudka v Maiselově ulici a je součástí přehlídky Czech Press Photo 2005 na Staroměstské radnici v Praze. Schejbalova výstava potrvá do konce ledna.

S Grantem Prahy je spojena odměna 120.000 korun a závazek dokumentovat dění v hlavním městě po dobu jednoho roku. Schejbal, fotoreportér časopisů Týden, Instinkt a týdeníku Nedělní svět, získal grant po prvním kandidátovi, který z osobních důvodů pokračovat v práci na svém projektu nemohl.

Schejbal byl tedy v časové nevýhodě, neboť měl na práci místo celého roku jen několik měsíců. Pražské radnici ale odevzdal dílo kompletní a navíc na téma, které dosud v profilu primátorských grantů chybělo: život lidí v okrajových částech hlavního města. Svůj soubor nazval Neobyčejné dny na okraji Prahy. "Netušil jsem, s jak bohatou nabídkou témat se pouhých pár kilometrů od centra setkám. Objevil jsem svět, kde k sobě lidé mají blíž, znají se, společně o něco usilují. Nečekají, že je bude bavit televize nebo někdo jiný," řekl autor výstavy.

Třicetiletý Schejbal si všímá především kulturního a společenského života, uchovávání tradic, prožívání svátků či sportovních utkání.
Radnice po deseti letech udělování grantů disponuje souborem fotografií zachycujícím proměny Prahy a života Pražanů, na kterém se podíleli mnozí významní fotografové, například Jan Ságl, Jaroslav Kučera, Karel Cudlín, Herbert Slavík, Jiří Křenek, Štěpánka Steinová, Salim Issa a další. Letošním držitelem Grantu Prahy se znovu stal Karel Cudlín, tentokrát za snímky členů Baletu Národního divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy