Saudkův obal alba Olympicu se prodal za osmnáctinásobek

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 12. 2011 7:36
Dražila se sbírka více než 50 autorových děl
Kája Saudek: Drop that gun!!!, 1970, kresba tuší, akvarel, běloba.
Kája Saudek: Drop that gun!!!, 1970, kresba tuší, akvarel, běloba. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Velký zájem provázel nedělní aukci originálních kreseb jednoho z nejvýraznějších českých komiksových kreslířů Káji Saudka a prací dalších umělců, která se uskutečnila v pražském Topičově salonu.

Je to poprvé, kdy se Saudkova díla objevila na aukci v tak velkém množství. Za 51 jeho kreseb zaplatili kupci celkem tři miliony korun. Díla se prodala za mnohem vyšší než odhadní cenu.

Nejdražší vydraženou položkou se stala olejomalba od Vojtěcha Preissiga s názvem Skvrny a linie v ploše z roku 1936, která změnila majitele za 2 616 000 korun včetně aukční přirážky.

Celkem se prodalo 70 procent z 234 nabízených děl za 11,5 milionu korun, uvedl ředitel pořádající společnosti 1. Art Consulting Brno - Praha Jiří Rybář.

"Aukce byla určena nejen investorům a sběratelům klasických uměleckých děl, ale i příznivcům volnějšího, komiksového žánru. Zájem byl obrovský a v sále byla díky komiksům i zábavná atmosféra," podotkl Rybář.

V aukčním seznamu bylo zařazeno více než 50 Saudkových děl a 30 prací, které vytvořil společně se svým bratrem, fotografem Janem. Zájemci se mohli ucházet o kresbu Drop that gun!, která vznikla k filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku, či o návrh filmového plakátu ke snímku Barbarella.

Nechyběly ani erotické kresby, fragmenty kreseb slavného komiksu Muriel a oranžová smrt či kompletní soubor kreseb s komiksovým hrdinou Pepíkem Hipíkem.

František Kupka: Kompozice
František Kupka: Kompozice | Foto: 1. art consulting

Nejvíce stál kompletní soubor devíti komiksů Pepík Hipík v rukách extrémních sil z roku 1969, který včetně přirážky vyšel na 264 000 korun, zatímco odhadní cena činila 80 000 až 100 000 korun.

Nerealizovaný návrh gramodesky skupiny Olympic z roku 1973, jehož odhadní cena byla 10 000 až 15 000 korun, se prodal včetně přirážky za 180 000 korun.

"Myslím, že to nikdo nepředpokládal - včetně samotného majitele sbírky a organizátorů aukce. Ukazuje se, že ve společnosti je tlak na to, že peníze přestávají mít svoji skutečnou hodnotu," řekl v České televizi historik umění a sběratel Patrik Šimon.

Součástí dražby byla i díla ze sbírky výtvarného teoretika Jindřicha Chalupeckého nebo menší práce Františka Kupky. Nejdražší Kupkovou položkou měl být akvarel s názvem Oživené linie, jehož odhadní cena je 380 000 až 480 000 korun. Všechny nabízené částky ale byly pod limitem, který si majitel obrazu stanovil. Za nejvíce peněz se tak prodal obraz s názvem Kompozice, za který sběratel zaplatil 384 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy