Salmovský palác zahajuje s Kupkovou abstrakcí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 11. 2012 20:05
Národní galerie otevřela nové prostory na Pražském hradě

Praha - Národní galerie vstupuje do Salmovského paláce na Pražském hradě. Nově zrekonstruované klasicistní prostory nabízejí abstraktní skvosty z díla Františka Kupky u příležitosti století, které uplynulo od první veřejné prezentace Kupkova nefigurativního malířství v Paříži. Rok 1912 uvádí učebnice dějin umění jako datum zrodu abstraktního malířství.

Expozice má podtitul Kupkovy salony 1899 - 1913 a stojí na prezentaci děl, která Kupka vystavoval na pařížských salonech do roku 1913. Tehdy největší umělecké přehlídky v západním světě měly zásadní význam pro vývoj i vnímání moderního umění. Výstava představuje malířovu účast na jednotlivých salonech a divák může sledovat postupné řešení různých problémů a otázek, se kterými se autor vyrovnával.

Obraz Katedrála z roku 1912
Obraz Katedrála z roku 1912 | Foto: Aktuálně.cz

Vrchol výstavy lze najít v klíčovém roce 1912, kdy Kupka vystavil Amorfu - Dvoubarevnou fugu a Amorfu - Teplou chromatiku. Obě zásadní díla malíře, který většinu života strávil ve Francii, se nacházejí na českém území, první vlastní Národní galerie, druhou Muzeum Kampa Medy Mládkové. Na výstavě známá sběratelka Kupkova díla poprvé představuje také letošní akvizici malířova děl.

Návštěvníci výstavy procházejí jednotlivými pokoji Salmovského paláce, který zůstal i po rekonstrukci víceméně v podobě, v jaké sloužil bydlení. Místnosti jsou relativně malé a odborníci již předtím, než jej Národní galerie získala do správy, upozorňovali na to, že není pro pořádání výstav příliš vhodný. Správa Pražského hradu z něj zamýšlela vybudovat hotel. Bývalý ředitel NG Milan Knížák jej ale pro galerii získal již v roce 2003, krátce poté, co se prezidentem stal Václav Klaus.

Výstava potrvá do 3. března. 

 

Právě se děje

Další zprávy