Salman Rushdie se uchází o další Booker Prize

vk
30. 7. 2008 17:00
Ve finále je třináct titulů

Londýn - Jen několik dní po Bookerovi všech Bookerů dostal Salman Rushdie další šanci na zisk této prestižní britské literární ceny. Porota Man Booker Prize 2008 ze 112 knih vybrala třináct titulů, které postupují do širší nominace výběru, a mezi nimi je i autorova dubnová novinka Čarodějka z Florencie.

Sázkaři už tradičně záhy po zveřejnění "longlistu" oznámili své favority a na jejich vrchol dali právě jedenašedesátiletého spisovatele britsko-indického spisovatele.  Stejně tak je ale tradicí, že jejich oblíbenci příliš často tuto cenu nevyhrávají.

Navíc má autorův desátý román The Enchantress of Florence rozporuplné recenze. Kritik Timesů označil knihu "za nejslabší věc, kterou Rushdie kdy napsal", ostatní ostrovní recenzenti ji naopak chválí.

Loňskou Man Booker Prize získala Ann Enrightová
Loňskou Man Booker Prize získala Ann Enrightová | Foto: Reuters

Aby se Rushdie vyhnul debatám o politickém náboji svých knih, rozhodl se napsat historickou romanci. Mnohovrstevnatá kniha s četnými odbočkami spojuje osudy florentského mladíka Mongora dell'Amorea a mughalského (indického) vládce Akbara.

Přitom Rushdie neopustil ani evergreen své dosavadní tvorby, a to pátrání po hranici mezi skutečným a imaginárním světem. Jeho nová kniha je i příběhem o nedůvěře v oficiální historii a také o síle vyprávění a psaní.

To mu ve zlém připomíná David Gates z New York Times - podle něj je román " …tak spokojený sám se sebou a tak otupělý zvukem svého vlastního hlasu".

Rushdieho dnes již kultovní kniha Děti půlnoci získaly před měsícem od čtenářů cenu za nejlepší knihu všech knih. Děti půlnoci  byly Bookerem oceněny v roce 1981. V roce 1993 však dosáhly svého vrcholu, jelikož Rushdiemu přinesly další "nadstavbovou" cenu u příležitosti pětadvacátého výročí udílení cen Booker.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Literární cenu cen získal Salman Rushdie
Sir Salman je rytíř. Co na to muslimové?
Nějvětší šance na cenu všech cen má Rushdie
Prestižní Bookerovu cenu má sága o nefunkční rodině

Autorovi kritici ale připomínají právě to, že jeho knihy z poslední doby tak úspěšné nebyly. Sázková kancelář Ladbroke přesto stanovila Rusdiemu jako favoritovi kurz 4:1 na výhru.

Rushdiemu v ní konkuruje dvanáct autorů; v seznamu nominovaných figurují jak nováčci, tak osvědčení spisovatelé rozdílného věku i původu.

Jsou mezi nimi autoři prvotin Aravind Adiga a Tom Rob Smith, naopak nejstarším nominovaným je jednaosmdesátiletý John Berger, který Booker Prize už získal před 36 lety.

Jury se na nominacích shodla po krátké schůzce ve středu ráno. Celou věc uspíšil požadavek předsedy poroty Michaela Portilla, aby si každý porotce sepsal deset knih, které by chtěl nominovat.

Šance nominovaných

Salman Rushdie - Čarodějka z Florencie (4:1)

Aravind Adiga - Bílý tygr (5:1)

Joseph O'Neill - Nizozemí (6:1)

Linda Grantová -  Oblečení narudy (6:1) 

Tom Rob Smith  - Dítě 44 (10:1)

Amitav Ghosh - Moře máků (10:1)

Sebastian Barry  - Tajné písmo (12:1)

John Berger - Od A do X (12:1)

Michelle de Krester  - Ztracený pes (12:1)

Gaynor Arnold - Dívka v modrých šatech (12:1)

Mohammed Hanif - Případ vybuchujících mang (14:1)

Philip Hensher - Severní laskavost (14:1)

Steve Toltz - Zlomek ze všeho (16:1)

Zdroj: Ladbrokes 

„Bylo jasné, že mezi námi panuje široká shoda a že velký počet knih půjde přímo na seznam. Jiné než vyrovnané nominace bych ani nepustil," řekl Portillo s tím, že letos hrála roli dvě hlediska: schopnost vyprávět velký příběh a nešetřit humorem.

Mezi nominacemi se objevilo i několik překvapení. Například čirý thriller Dítě 44 Toma R. Smithe, který popisuje příběh policisty v Sovětském svazu padesátých let, jenž vyšetřuje vraždy dětí. Režisér Ridley Scott už koupil ke knize filmová práva.

Dalším překvapením je cardiffský autor Gaynor Arnold, který napsal knihu Dívka v modrých šatech o tom, jak Charles Dickens zacházel se svojí ženou.

Porota má povinnost hledat i mezi knihami, které nebyly předloženy vydavateli. Letos jich takto vybrali devět a jedna se dostala až na seznam nominovaných.

Jedná se o Případ vybuchujících mang od Mohammeda Hanifa žijícího v Londýně a pracujícího pro zahraniční yvsílání BBC. Jeho první román byl oceněn jako vtipný a šokující zároveň. Popisuje nehodu letadla v roce 1988, kde zemřel pakistánský diktátor generál Zia ul-Haq.

Porota oznámí užší výběr 14. září a měsíc poté proběhne v Londýně slavnostní ceremoniál a předání tradiční ceny ve formě 50ti tisíc liber. Hlavním přínosem ale není odměna, nýbrž dramatické zvýšení autorovy obliby u čtenářů a prodeje vítězného díla i ostatních nominovaných knih.

Cena, která letos slaví své čtyřicáté výročí, se uděluje nejlepšímu románu uplynulého roku z pera autora pocházejícího z Velké Británie, nebo Irska či Commonwealthu.

 

Právě se děje

Další zprávy