Růženka je mrtvá a před Sněhu se nemluví o trpaslících

Tomáš Hibi Matějíček
24. 6. 2008 0:30
Komiks, kterak pohádky nežily šťastně až do smrti

Recenze - Za devatero horami a devatero řekami žilo bylo městečko New York. Divný začátek? Inu, však je to také divná pohádka.

Sněhurka dospěla a je rozvedená sexy femme fatale, z Krásného prince je hochštapler a přespává u příležitostných nocležnic. Velký zlý vlk už nežere babičky ani prasátka, ale pracuje jako detektiv. A do toho ta vražda Růženky.

Tahle "divná pohádka" je jednou z nejzajímavějších amerických komiksových sérií současnosti, vydává ji Vetigo/DC, píše Bill Willingham, v originále se jmenuje Fables a její první knihu pod českým názvem Mýty vydalo nakladatelství Netopejr.

Foto: Archiv

Pohádkové země napadl Nepřítel. Jeden po druhém upadaly bájné kraje pod jeho nadvládu - až posledním zbytkům pohádkových bytostí nezbylo, než se uchýlit do exilu. V jednom z newyorských mrakodrapů tak žijí legendární vyhnanci, Mýty, v křehkém společenství, které se snaží přežít v šedé realitě obyčejných lidí.

Růženka: Nežila šťastně až do smrti

Tento slogan stavějící na hlavu všechny dobré konce se nachází - napsán krví na zdi - v bytě, v němž Růženka donedávna žila. Po stopě vraha se vydává Velký zlý vlk a.k.a. Wolfi (v originále je Big Bad Wolf překřtěn na Bigbyho), detektiv ve službách mytické samosprávy. Podaří se bogartovskému drsňákovi s colombovskou dedukcí najít vraha?

Foto: Archiv

První kniha zdařile prolíná mytologické sehrávky s klasicky střiženou detektivkou, ba i na závěrečné odhalení v  typické „scéně v salónu" dojde.

V USA se už Mýty dočkaly desáté souborné knihy a několika spin-offů (v jednom si Sněhurka vymění místo se Šeherezádou).

Po kresebné stránce je první kniha Mýtů celkem rutinní. Trio Medina-Leialoha-Hamilton si drží realistickou linku a nepřekvapivý koloring, jaké bychom u amerického komiksu očekávali. Kompozice neplýtvá efekty, ale pracuje účelně.

Servisnější kresba ustupuje příběhu; svůdně vypolohovaná Růženka v Modrovousově posteli nepostrádá sex-appeal, ale s obličeji a mimikou je to horší - zejména "Wolfi" se mění stránku od stránky.

Foto: Archiv

O výtvarno nás ale Mýty neochudí: sugestivní obálky mají na starosti James Jean (který za ně získal několik Eisnerů) a úspěšný výtvarník bulharského původu Alex Maleev.

Ucelenost českého vydání jen místy narušuje překlad Viktora Janiše, jinak zkušeného komiksového matadora, jehož některé dialogy lehce drhnou na intelektuální manýře.

Pohádky všedního dne

Sněhurku, exekutivní sílu mytologického sub-města, neradno naštvat - zejména se doporučuje vyhýbat se narážkám na sedm trpaslíků. I paní Kráska a pan Zvíře mají problémy: "Ale zkuste si být za někoho vdaná tisíc let a neztratit při tom hlavu! Nikdo nedokáže být tak dlouho dokonale, báječně šťastný a zamilovaný!"

Tenhle komentář je ukázkou přístupu, s jakým Bill Willingham přenáší motivy z pohádek, bájí, legend a mýtů do současnosti. Z někdejších patetických hrdinů a éterických křehulek udělal pouliční figurky, vystresované a otlučené každodenním životem v exilu. Na straně druhé jsou to pořád Mýty.

Foto: Archiv

Mají své schopnosti a provařenou historii, a právě na tu se hraje. Stránky jsou plné narážek, fórků a ironických glos. Pokud jste si oblíbili "encyklopedičnost v druhém plánu" třeba v Mooreových TOP 10, Lize výjimečných nebo Smaxovi, a zaujaly vás mytologické souvislosti Gaimanova Sandmana, ani Mýty nezklamou.

Znalému oku se vyplatí sledovat detaily na pozadí, a Sněhurčina pracovna nebo Modrovousův hrad jsou výzvou pro všechny pohádkomily; na jedné hromadě najdeme artefakty Artušem počínaje a Alenkou nebo Narnií (ne)konče.

Summa mythologica

S jistou dávkou intošské trucovitosti bychom Willinghama mohli obvinit, že vykrádá staletími osvědčené motivy, když komiksovému průmyslu dochází vlastní inspirace. Ostatně z téhož bychom - při pohledu na seznam komiksových adaptací - mohli osočit i hollywoodská studia.

Foto: Archiv

Námitka by to byla oprávněná, kdyby ovšem Willingham zůstal jen u prchavých recyklací. Koření namíchané z bájných motivů naštěstí neslouží jako kamufláž podvyživeného scénáře - dokáže vystavět a vygradovat děj tak, aby mu motivické výpůjčky nesloužily jen jako polotovary.

Už jen jako bonus doplňuje knihu krátká povídka Vlk mezi ovečkami, která osvětluje leccos z pozadí celé série. Dodejme v očekávání další knihy, že vztah "Wolfiho" a "Sněhu" je jedním z motorů série a rozhodně nezůstane bez následků.

 


Oficiální stránky: http://www.dccomics.com/graphic_novels/?gn=1606
Obsáhlý rozbor Fables na Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Fables_(comic)
Info + ukázky v češtině: http://www.crew.cz/vydali-jsme-detail.php?id=266

 

 

Právě se děje

Další zprávy