Muzeum umění Olomouc vydalo knihu k Rozlomené době, nejlepší výstavě roku

Kniha čítá 688 stran, texty doprovází okolo 900 obrázků.
Ukázka z knihy Rozlomená doba 1908-1928 - Avantgardy ve střední Evropě.
Ukázka z knihy Rozlomená doba 1908-1928 - Avantgardy ve střední Evropě.
Ukázka z knihy Rozlomená doba 1908-1928 - Avantgardy ve střední Evropě.
Ukázka z knihy Rozlomená doba 1908-1928 - Avantgardy ve střední Evropě.
Foto: Muzeum umění Olomouc
ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 12. 2019 11:51
Muzeum umění v Olomouci na trh poslalo výpravnou publikaci mapující zlomové období moderního a avantgardního umění ve střední Evropě v letech 1908 až 1928.

Na knize po dobu několika let pracoval mezinárodní tým odborníků. Navazuje na olomouckou přehlídku Rozlomená doba, která byla vyhlášena nejlepší českou výstavou loňského roku. Nyní putuje po střední Evropě.

"Na knize pracoval mezinárodní tým složený z více než 20 mezinárodně respektovaných odborníků, jak z jednotlivých nástupnických států Rakouska-Uherska, tak ze Spojených států amerických, několik let. Knihu obsahující téměř 900 vyobrazení doprovázejí medailony umělců i časopisů a obsáhlá chronologie," vypočítává mluvčí muzea.

Odborníci se ve 12 tematických blocích soustředí na zlomové dvacetiletí dějin moderního a avantgardního umění ve střední Evropě. Přinášejí obsáhlý vhled do kulturních dějin Rakouska-Uherska a nových států, které vznikly po jeho rozpadu v roce 1918.

"Čtenáře seznámí se středoevropským avantgardním malířstvím, sochařstvím, typografií, fotografií, filmem a scénografií na příkladech tvorby více než stovky autorů, počínaje expresionismem v roce 1908 a konče abstrakcí v roce 1928," doplňuje mluvčí muzea.

Vedle dnes již slavných osobností jako Emil Filla, František Kupka, Max Oppenheimer, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy či Anton Jaszusch se kniha věnuje i dalším autorům a téměř 40 dobovým časopisům či sborníkům, spojujícím jednotlivá středoevropská umělecká centra, jako byly Budapešť, Vídeň, Praha, Krakov, Záhřeb, Bělehrad, Košice, Lvov, Varšava, Vilnius či Novi Sad.

Největší výstavní projekt v dějinách Muzea umění v Olomouci s názvem Rozlomená doba, který skončil letos na konci ledna, vidělo od konce září 2018 přes 13 tisíc návštěvníků. Zařadil se tak mezi nejúspěšnější výstavy loňského roku.

Projekt se zaměřil na vývoj avantgardního umění ve střední Evropě na pozadí dramatických událostí, které přineslo závěrečné desetiletí Rakouska-Uherska a úvodní desetiletí nástupnických států. Expozice ukázala díla mnohamilionové hodnoty. Představeno bylo více než 400 obrazů, soch, časopisů, knih či plakátů zapůjčených ze 60 institucí z deseti evropských zemí.

Projekt Rozlomená doba byl letos v květnu vyhlášen nejlepší muzejní výstavou loňského roku. Expozice poté navštívila Międzynarodowe centrum kultury v polském Krakově, slovenskou Galérii mesta Bratislavy a momentálně je v maďarském Janus Pannonius Múzeum Pécs.

Hlavní kurátorem projektu je Karel Srp mladší, někdejší ředitel Galerie hlavního města Prahy, který spolupracoval s Lenkou Bydžovskou. Za jednotlivé zúčastněné země vždy zhruba dvě stovky děl doporučili za Slovensko Zsófia Kiss-Szemánová, za Polsko Monika Rydigerová, Éva Forgácsová a György Várkonyi za maďarskou stranu a Steffen Eigl za Německo. V expozici se ocitlo zhruba 250 z nich, které vybral tým kolem hlavního kurátora Srpa.

 

Právě se děje

Další zprávy