Rozhlasový Hajaja také slaví výročí

ČTK, RiK
30. 12. 2005 19:00
Praha - Již 45 let vysílá Český rozhlas Hajaju, obdobu televizního Večerníčka. Ten bude také slavit své narozeniny.

Zatímco Večerníček slavil svou čtyřicítku letos po celý rok, jeho "neviditelný" kolega je skromnější. Na rozhlasové vlny se dostal už 2. ledna 1961. Tehdy se z rozhlasových přijímačů poprvé ozvala flétna Václava Žilky, která k nim dodnes láká malé posluchače. Zní vždy na začátku i na konci a za sebou má téměř 30.000 uvedení.

Ti starší pamatují, že po dlouhá léta byl jediným, nezaměnitelným a nenahraditelným interpretem této postavičky Vlastimil Brodský. Podle režiséra Karla Weinlicha pro něj bylo setkání s Hajajou až osudné. Všichni si ho s ním ztotožnili natolik, že mu to dlouho bránilo objevit se v jakékoli jiné roli.

Pohádkovému skřítku Hajajovi naslouchá v dětských postýlkách už třetí generace. Český rozhlas jubileum připomene v předvečer 1. ledna uvedením prvního dílu této série, který Václav Čtvrtek nazval Jak Hajaja procitl.

Protože se však v archivu nedochoval, Brodský ho v listopadu 2000 načetl znovu.

"Od pondělí 2. ledna se ve vysílání objeví nový původní seriál nazvaný Bílá paní není žádné strašidlo. Pro Hajaju ho napsala Milena Mathausová a vypráví Barbora Hrzánová. Je o sedmi bílých paních, z nichž šest už nenosí bělostné šaty s vlečkou a žijí obyčejnými denními starostmi. Sedmá je ale jiná. Jmenuje se Albína a má černého kocoura Horymíra," řekl Jan Němeček ze stanice Praha Českého rozhlasu. Hajaju vysílá denně vždy deset minut před sedmou večerní.

Narozeninová oslava s Hajajou čeká na malé posluchače v úterý 3. ledna od 14:00 v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu a České televize na Vinohradské 12 na Vinohradech. Mimo jiné se tam malí posluchači dozvědí, co se chystá, co se peče a co jim jistě neuteče.

Během uplynulých desetiletí byly v "hajajovském" cyklu odvysílány tisíce příběhů mnoha autorů v podání stovek herců. Na začátku šlo o pětiminutové pohádky, které byly prodlouženy na sedm a deset minut, jak je tomu dodnes.

V roce 1994 získal Hajaja i konkrétní podobu. Téměř dvanáct set návrhů tehdy rozhlas dostal od malých posluchačů, kteří se zúčastnili ankety, jak si "svého" Hajaju představují. Vznikla figurka, která má místo očí hvězdičky, široký úsměv, obleček v barvě noční oblohy a nechybí čepice s dlouhatánským střapcem.

 

Právě se děje

Další zprávy