Rowlingová se odpoutala od Pottera. Teď tepe maloměsto

Kultura Kultura
27. 9. 2012 9:35
Nová kniha J. K. Rowlingové vychází v Británii 27. září
Foto: Reuters

Londýn - Dlouhé čekání skončilo. Ve čtvrtek vychází Prázdné místo (The Casual Vacancy), první práce J.K. Rowlingové, která nesouvisí s mladým čarodějem Harry Potterem.

Podobně jako v případě sedmidílného fantasy cyklu pro mládež se i v případě nového díla výrazně mluví o společenském a politickém podtextu. Také černá komedie z reálného světa se staví proti rasismu a třídnímu elitářství, Rowlingová tentokrát zmíněné prvky ještě posílila. 

Dějištěm knihy je Pagford  - zdánlivě idylické anglické městečko. Zápletka začíná úmrtím čtyřicátníka Barryho Fairweathera, které obyvatele městečka šokuje. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v radě farnosti, se brzy stane katalyzátorem pro největší válku, jakou město zažilo. Bohatí jsou ve válce s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manžely, učitelé se žáky. O obsazení Barryho židle budou mít totiž zájem upjatí příslušníci středního stavu, kteří se budou chtít zbavit zodpovědnosti za Fields, chudé venkovské ghetto, kde zesnulý radní vyrůstal.  

Foto: Aktuálně.cz

„Jsme fenomenálně snobská společnost," prohlásila spisovatelka v rozhovoru pro Guardian na adresu britského národa. „Střední třída je opravdu zábavná - je to třída, kterou znám nejlépe. Najdete tam nejvíc samolibosti."

Rowlingová vypráví příběh z pohledu několika různých místních postav, jako například narkomanské prostitutky Terri Weedon s tříletým synem Robbiem, o něhož se především stará jeho starší sestra Krystal. „Velice se zajímám o to, co tak motivuje lidi soudit druhé," říká Rowlingová. „Všichni známe to potěšení, které se váže k zatracování, že ano?"

Sociální aspekt knihy je motivován její vlastní zkušeností. „O chudých se mluví jako o homogenní hmotě, jako o kaši. Představa, že to jsou jednotlivci a že jsou proto z různých důvodů velmi odlišní, některým lidem uniká. V Británii se odehrála od voleb v roce 2010 děsivě se opakující změna atmosféry. Hodně mi to připomíná začátek devadesátých let, kdy docházelo k přerozdělování výhod a rodiny s jediným rodičem jsou na tom náhle o něco hůře. Ale není to jen 'o něco', když jste v té situaci vy."

J. K. Rowlingová na autogramiádě v Los Angeles
J. K. Rowlingová na autogramiádě v Los Angeles | Foto: Reuters

Nyní je ovšem Rowlingová v úplně jiné situaci, a právě proto si může dovolit upřímnost, pokud jde o obsah svých děl. „Jsem nejsvobodnější spisovatelkou na světě. Mé účty jsou placeny - všichni víme, že je můžu zaplatit. Nemám smluvní závazky a s přítomností všech těch postav v mé hlavě, když o nich ještě nikdo jiný nevěděl, to bylo úžasné. Pagford byl můj, jenom můj, na pět let. Knihu jsem napsala, přesně jak jsem chtěla." 

Očekávání spojená s novým románem Rowlingové, který vyjde ve čtvrtek v osm hodin ráno britského času, jsou mimořádně vysoká. The Casual Vacancy je na seznamu bestsellerů britského Amazonu od oznámení publikace - jen na základě předběžných objednávek.

"Nikdo nebere knihu, jako kdyby to byl další Harry Potter," řekl Jon Howells z největšího britského knihkupeckého řetězce Waterstones. "Ale je s tím nevyhnutelně spojeno trochu šílení. Je tu embargo do osmi hodin ráno a naše obchody také v tuto hodinu otevřou, i když normálně otevírají až v devět. Nemyslím si, že se první den prodá přes milion výtisků jako Harryho Pottera. Ale všichni očekáváme, že to bude nejprodávanější nový román roku. Konkurence je velká, ale tohle je J. K. Rowlingová."

V České republice vydá knihu Prázdné místo Albatros, stejně jako příběhy mága Harryho Pottera.

 

Právě se děje

Další zprávy