Rowlingová pro dospělé vyjde česky na začátku dubna

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 2. 2013 15:21
Novela Prázdné místo líčí dění na anglickém maloměstě
Foto: Reuters

Praha - První kniha spisovatelky J. K. Rowlingové určená dospělým čtenářům vyjde 4. dubna v nakladatelství Plus. Román Prázdné místo (The Casual Vacancy) bude mít českou i slovenskou variantu, do češtiny román přeložila Hana Zahradníková, do slovenštiny Zora Ličková.

Děj románu je situován do fiktivní maloměsto Pagford v jihozápadní Anglii, která trochu připomíná Forest of Dean, kde Rowlingová vyrůstala. Na půdorysu doplňovacích místních voleb vyvolaných smrtí jednoho z radních líčí spory a zájmy, které pohánějí místní politiku, a třídní rozdíly, které mohou rozdělovat i nejmalebnější anglické vesnice.

Foto: Aktuálně.cz

Jistě se bude kniha prodávat náramně, může si získat i oblibu. Vyskytuje se tam spousta pěkných detailů. Co do politické filosofie je velkorysá, ačkoli její rozbory třídního nepřátelství nejsou nejspíš o nic propracovanější než v Caddyshacku. Jak se atmosféra knihy ztemňuje, jako by se ubírala směrem k finále ve stylu Thomase Hardyho, pádí kupředu impozantně.

Jakkoli byla pastýřská činnost vedení čtenářů v případě Harryho Pottera přínosná, pevná ruka v The Casual Vacancy je omezující. Nechává malý prostor pro věci okrajové či nejednoznačné. Skrytá tajemství jsou označkována příslušnou etiketou, vývoj událostí lze snadno předvídat. Jako by čtenář měl v rukou Harryho kouzelnou mapu Bradavic a mohl sledovat pohyb postaviček města Pegford," napsal Ian Parker pro The New Yorker po vydání knihy.

V originále vyšla kniha loni v září, neprodávala se sice tak rychle, jako její knížky o Harry Potterovi, ale i tak se ihned stala nejprodávanější knihou v Británii. Za první týden od vydání se jí prodalo 375 tisíc tištěných a elektronických exemplářů. Britská televizní stanice BBC chce román zfilmovat.

Rowlingová prodala po celém světě více než 450 milionů výtisků knih o Harry Potterovi, jehož příběh sledovala v sedmi dílech. Knihy byly přeloženy do 74 jazyků, na základě série vzniklo osm filmů. Úspěšné dílo jí vyneslo téměř 900 milionů dolarů a nastavilo laťku pro jakoukoli další knihu hodně vysoko.

 

 

Právě se děje

Další zprávy