Rowlingová: Potter skončil, ale já ne

krk
27. 7. 2007 14:19
Piráti jí vadili, spekulace potěšily
Premiéra filmu Harry Potter a Fénixův řád v Londýně: J.K. Rowlingová a její manžel Neil Murray
Premiéra filmu Harry Potter a Fénixův řád v Londýně: J.K. Rowlingová a její manžel Neil Murray | Foto: Reuters

Londýn - Netrvalo to dlouho. V sobotu se prodalo 11 milionů kusů knihy Harry Potter and the Deathly Hallows a autorka sedmidílné série J.K. Rowlingová už zahajuje novou kampaň. Prozrazuje, že píše další dvě knihy - jednu dětskou a jednu pro dospělé.

V rozhovoru pro USA Today jedenačtyřicetiletá nejbohatší spisovatelka na světě řekla, že závěr Harryho Pottera pro ni znamenal smutek, ale ne konec práce.  

Teď si chce ujasnit, které ze dvou plánovaných knihy se bude věnovat. "Přesně tahle věc se mi stala v roce 1990, když jsem začala psát knihu Harry Potter a Kámenu mudrců," říká. Po roce vyhrál malý čaroděj a stejné rozhodnutí ji čeká teď.

Foto: Reuters

Rowlingová znovu zopakovala, jak ji rozlítili piráti, kteří vyvěsili ofocenou knihu na internet. Zato ji potěšily spekulace, že Harry v boji s Voldemortem v sedmém díle prohraje.

"Jsem hrdá, že to pro čtenáře byla jedna z reálných možností. Chtěla jsem, aby věřili, že zemřít může kdokoli - jako v životě," prohlásila zručná autorka a stejně zručný marketingový stratég, který debatu sám vyvolal ohlášením, že dvě důležité postavy zemřou.

Další Harryho život je teď podle ní na čtenářích. "Upřímně si myslím, že ano," odpověděla na otázku, jestli lidé budou sedmidílnou sérii dál číst. Ale nemá prý problémy, když to bude jinak. "Za padesát let budou o mých hrdinech vědět, když si to zaslouží."

 

Právě se děje

Další zprávy