Rowlingová otevře pro fanoušky digitální Pottermore

Pavel Kroulík
24. 6. 2011 7:40
Série bude k mání v elektronické podobě
Foto: Reuters

Londýn -  Fanoušci knižní série o mladém kouzelníkovi s napětím čekali, až její autorka J. K. Rowlingová odhalí, co se skrývá za novým internetovým projektem Pottermore.com. Ve čtvrtek v poledne nejbohatší britská spisovatelka oznámila, že příběhy o Harrym Potterovi budou od října na této adrese k mání v elektronické podobě.

Její vystoupení tak nepotvrdilo to, co si fanoušci přáli nejvíc - že oznámí další díl potterových příběhů. Spisovatelka naopak jasně řekla, že s Harrym skončila. Další knihu nechystá, ani to nemá v plánu.

Speciál věnovaný Harry Potterovi najdete zde

Knihy budou k dispozici ve formátu audioknih a e-knih. Potter byl přitom jeden z posledních velkých odpíračů elektronických knih. "Podle mého názoru pokrok nelze zastavit," prohlásila nyní Rowlingová na tiskové konferenci.

Foto: Warner Bros. Pictures

"Podstatně později než ostatní jsem si poprvé stáhla elektronickou knihu a je to skvělé na cestování a zvlášť pro děti. Proto jsem nadšená, že Harryho můžu přivést do tohoto světa,“ dodala. Teprve letos přitom souhlasila s uvolněním pro čtečky jako Kindle. AP v této souvislosti poznamenala, že Rowlingová se svým projektem obejde zavedené internetové obchody.

Vyprávění pro digitální generaci

Na Pottermore.com by měl vzniknout i celý interaktivní online svět, který umožní "ještě intenzivněji prožít a znovuobjevit potterovská dobrodružství". Autorka mluví o novém pojetí vyprávění určeném pro digitální generaci. 

Několik týdnů statisíce fanoušků pátraly po internetu a snažily se zjistit, co se na potterovské adrese objeví. Ze stránky vedla cesta jen na YouTube, kde dvacítka sov hlídala časové odpočítávadlo. Prostřednictvím youtubovského videa zveřejněného v čase tiskové konference na pottermore.com nyní Rowlingová naznačila, co nový projekt nabídne.

Foto: Reuters

Pottermore má být kombinací digitálního obchodu, sociální sítě a online hry. „Je to cesta, jak být kreativní díky médiu, které v době, kdy jsem knihy začala psát, ještě neexistovalo,“ říká spisovatelka.

Sama už napsala pro stránku 18 tisíc slov, ve kterých se uživatelé dozvědí nové podrobnosti o postavách, které po léta sbírala. Znovu ale zdůraznila, že jde spíš o detaily, které se nevešly do knih, a nikoli nový příběh. Podle Guardianu tu budou například informace, jak se seznámili Dursleyovi, jak byla profesorka McGonagallová v mládí zamilovaná do mudly a také podrobnosti o bradavických kolejích.

Pro fanoušky a s fanoušky

Při tvorbě Pottermoru se prý Rowlingová nechala inspirovat nápady svých fanoušků, kteří jí dodnes posílají příběhy, kresby a různé návrhy. Interaktivní stránka má být poděkováním za jejich věrnost a spisovatelka je pozvala i k jejímu dobudování. Spuštěna by měla být 31. července, na Harryho narozeniny. Milion z těch, kteří se od nynějška mohou zaregistrovat, bude vylosován a zapojí se do dokončení projektu .

Celý svět se pak „pro veřejnost“ otevře v říjnu v několika jazycích (angličtina, francouzština, němčina, španělština). I poté by se tu fanoušci měli dělit o své postřehy a nápady z kouzelnického světa a dál spoluvytvářet podobu stránek. Rowlingová tvrdí, že chce vše udržet hlavně v rovině slova a tvorby - proto prý odmítla několik nabídek na čím dál populárnější online hry, které se často odehrávají právě ve fantasy světech (World of Warcraft, Pán prstenů). Nicméně i Pottermore nabídne minimálně některé prvky online her.

Podrobnosti nejsou známé, ale podle všeho budou čtenáři e-knih moci příběh paralelně prožívat a komentovat na webu. Počínaje úvodním Kamenem mudrců, kdy si budou moci nakoupit hůlky v Příčné ulici, cestovat do Bradavic z nástupiště 9 ¾ na King's Cross a Moudrý klobouk je pak rozřadí do jedné ze čtyř kolejí. Stránka nabídne i hry včetně možnosti kouzelnických soubojů. Jasné ale není ani to, zda toto všechno bude podmíněno nákupem e-knih.

Poznáváte uši domovního skřítka?
Poznáváte uši domovního skřítka? | Foto: Reuters

Informace přicházejí necelý měsíc předtím, než v půli července do kin vstoupí osmý, definitivně poslední film s čarodějnickým učněm, snímek Harry Potter a Relikvie smrti – část 2.  První část dvojfilmu, do kterého studio Warner Bros. rozdělilo sedmou knihu, měla premiéru loni listopadu. 

Poslední příběh knižní série byl vydán v roce 2007. Sedmi knih se doposud prodalo po světě na 450 milionů kopií, což spolu s právy na zfilmování a merchandisingem udělalo z Rowlingové jednu z nebohatších žen vůbec.

Spisovatelka je známá jako tvrdá obchodnice a také Pottermore se jeví i jako plán na další zpeněžení malého čaroděje. Poslední film totiž symbolicky ukončí dobu, kdy spolu s Harrym Potterem a jeho dobrodružstvími vyrůstala a dospívala první generace čtenářů (a posléze i diváků).

Spisovatelka se tak snaží znovu nabídnout své příběhy novým fanouškům, kteří jsou již srostlí s digitálním světem a novými způsoby zábavy. Potter byl ostatně jedním z prvních fenoménů, k jejichž rozšíření napomohl právě internet.

Někdy to šlo v jistých ohledech i proti byznysu a autorským právům. Například když se v Česku objevily kolektivní fanouškovské překlady nových knih dříve, než je u nás oficiálně vydal Albatros.

 

Právě se děje

Další zprávy