Román Rowlingové se prodává skvěle, ale hůř než Potter

Kultura Kultura
4. 10. 2012 9:06
Harry Potter či Dan Brown to nejsou, v Británii je ale nejlepší
The Casual Vacancy, kniha od J. K. Rowlingové
The Casual Vacancy, kniha od J. K. Rowlingové | Foto: Reuters

Londýn - Podle očekávání se čerstvá novinka J. K. Rowlingové vyhoupla do čela anglického knižního žebříčku. Od vydání se za necelý týden prodalo asi 375 tisíc výtisků knihy The Casual Vacancy (Prázdné místo). Přestože mezi romány dalece předčila jiné knihy, o rekordech Harryho Pottera si může Rowlingová nechat zdát. Pro srovnání, za první týden se posledního dílu, Relikvií smrti, prodalo ve Velké Británii 2,6 milionu kopií. Monitoring prodejnosti zajišťuje společnost Nielsen BookScan zabývající se sledováním trhu od roku 1998.

Foto: Reuters

Málokdo však očekával, že by se úspěchu literárního kouzelníka mohla jen přiblížit. Přestože její jméno slouží jako dostatečná marketingová kampaň, kterou jen málo naruší smíšené kritiky, The Causal Vacancy není jednoduchou pohádkou. Představuje román pro dospělé bez atraktivní zápletky, ačkoli mnozí kritici ji přičiněním jednoduché sociální kritiky k pohádce přirovnávají.

Ve čtvrtek 27. září se začala prodávat po celém světě, v anglické verzi je k dostání i v českých knihkupectvích. České vydání se plánuje na leden 2013 v nakladatelství Albatros.

V britských obchodech neměla Rowlingová velkou konkurenci. Tradiční podzimní svátek literatury Super Thursday, ekvivalent Velkého knižního čtvrtku, během něhož se do prodeje dostává hned několik lákavých knižních novinek, je teprve před námi, naplánovaný na jedenáctého října. O tomto víkendu tak prodejnost The Casual Vacancy desetinásobně převýšila prodeje v pořadí druhého románu, a to 1356 od Bernarda Corwella. Jiná novinka minulého týdne, The Power Trip, byla co do úspěšnosti u zákazníků dvacetinásobně slabší.

Jakmile příznivci Harryho Pottera přečtou všech sedm dílů, mohou se ještě těšit minimálně na dvě filmová zpracování.
Jakmile příznivci Harryho Pottera přečtou všech sedm dílů, mohou se ještě těšit minimálně na dvě filmová zpracování. | Foto: Ondřej Besperát

Objevila se také srovnání s jinými bestsellery. Například erotický román Padesát odstínů šedi, který čerstvě vstoupil do knihkupectví i v Čechách, rozprodal o svém nejlepším týdnu přes šest set tisíc kopií. V britském prostředí však The Casual Vacancy představuje nejrychleji prodávaný román od roku 2009, kdy s číslem 550 tisíc zabodoval Dan Brown a jeho Ztracený symbol. Každopádně výsledky týdenní statistiky Rowlingové ještě nejsou k dispozici, ale můžeme počítat s tím, že si kniha může ještě polepšit. Současné statistiky jí přisuzují 15. místo v žebříčku nejlépe prodávaných knih roku 2012.

Na ziscích však duchovní matce Harryho Pottera nemusí tolik záležet, na sérii sedmi knih utržila tolik, že chudoba jí nehrozí. Za zmínku však stojí, že i když sérii o Harry Potterovi už uzavřela, v jednom z rozhovorů při příležitosti uvedení aktuální publikace podotkla, že uvažuje o vydání „režisérského sestřihu". Při psaní si totiž nyní užívala autorskou svobodu bez tlaku, a to by chtěla napravit u příběhů z Bradavic, které musela psát ve spěchu.

 

Právě se děje

Další zprávy