Rodiče, čtěte dětem, nabádal Havel i Nohavica

kul
31. 10. 2007 14:05
Hřebejk doporučuje Mikulášovy patálie
Prvními hosty večera byli Václav a Dagmar Havlovi, jejichž nadace se stará o proměnu odsvěceného kostela svaté Anny v kulturní prostor Pražská křižovatka, v němž se veřejné čtení pohádek konalo. Václav Havel četl ze své knížky pohádek Pižďuchové, Dagmar Havlová přečetla úryvek z povídky Paula Coelho.
Prvními hosty večera byli Václav a Dagmar Havlovi, jejichž nadace se stará o proměnu odsvěceného kostela svaté Anny v kulturní prostor Pražská křižovatka, v němž se veřejné čtení pohádek konalo. Václav Havel četl ze své knížky pohádek Pižďuchové, Dagmar Havlová přečetla úryvek z povídky Paula Coelho. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Exprezident Václav Havel a jeho pižďuchové úterý v podvečer odstartovali akci Celé Česko čte dětem. Ze svých oblíbených knih pak četla i jeho žena Dagmar, Jan Hřebejk, Zdeněk Svěrák, Aneta Langerová, Michal Viewegh, Jaromír Nohavica nebo Barbora Špotáková.

"Mluvím k vám jako odborník v oboru investičních strategií... Půjdu rovnou k věci: není lepší investice než ta do vzdělání. Vzdělání nelze dosáhnout bez čtení. Takže čtěme, a to co nejvíc. A co nejdříve," říká jeden z patronů projektu a úterní moderátor Michal Horáček. Ke čtení si vybral Bibli, knihu Genesis.

V kostele se objevil i Jaromír Nohavica. Z knihy Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ četl o pijákovi, jenž se opíjí v hospodě, protože se stydí za to, že je alkoholik.
V kostele se objevil i Jaromír Nohavica. Z knihy Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ četl o pijákovi, jenž se opíjí v hospodě, protože se stydí za to, že je alkoholik. | Foto: Ondřej Besperát

Havel zahájil čtení svými dávnými pižďuchy, jeho žena se připojila Colehovým Příběhem o tužce. "Moje maminka mi četla, ale už si nepamatuju co, mám dost děravou paměť. První knížka, kterou si pamatuju, byli Broučci. Pak O mašinkách. A pak už jsem začal psát sám," řekl exprezident.

Pak přišel na řadu Hřebejk. "Otevřel jsem po letech Mikulášovy patálie. A bavil jsem se jako tehdy coby malej kluk," vysvětlil volbu.

Největší úspěch asi sklidil Jaromír Nohavica: v písničce Kozel se k němu děti samy přidaly, jako ukázku si vybral Malého prince. Motto akce zní "Alespoň dvacet minut denně" - a na věku prý nezáleží. Nejúčinnější je to ale podle psychologů ve věku od tří do šesti let, před nástupem do školy.

Iniciátorka kampaně Eva Katrušáková připomíná kromě lepšího porozumění textům, slovní zásoby a předvídavosti i pouto, které se vytváří mezi rodiči a dítětem.

A amerikanista Josef Jařab dodává, že užitek budou mít i dospělí. "Když dnes s chutí čteme našim vnoučkům, pokaždé se s nimi vydáváme do jiných, zajímavých světů, takže se do toho našeho vracíme bohatší o nové, nezapomenutelné dojmy a zážitky," řekl na webu akce.

Kampaň letos podruhé organizovala Eva Katrušáková, kterou inspirovaly podobné akce ve Francii, Polsku nebo Španělsku, kde mají dlouhou tradici. Letošní český projekt už zahrnuje i čtení v nemocnicích a knihovnách.

 

Právě se děje

Další zprávy