Riedlbauch: Knížáka by mohl nahradit cizinec

Pavel Kroulík, krk
29. 1. 2010 21:40
Ministr chce nového šéfa NG vybrat do května
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Ředitele Národní galerie Milana Knížáka by ve funkci mohl nahradit i cizinec. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to uvedl ministr kultury Václav Riedlbauch.

"Je legitimní vznést i názor, že by to (budoucí šéf Národní galerie ) nemusel být zrovna Čech. Kde je dneska psáno, že Národní galerie musí být s českým ředitelem v čele? Ani ta varianta není vyloučena," řekl ministr kultury.

Podle Riedlbauchových zkušeností by cizinec mohl být přínosem. "Byl jsem osm let v České filharmonii a měli jsme šéfdirigenta Vladimíra Aškenazyho. A teď je tam další cizinec - Elijahu Inbal - a všechno může fungovat. To je všechno o schopnosti člověka komunikovat se svým okolím."

Milan Knížák nechává akci Rafanů zatím bez komentářů
Milan Knížák nechává akci Rafanů zatím bez komentářů | Foto: Štěpán Luťanský

O jakém cizinci konkrétně uvažuje, ale nechtěl prozradit: "Máme v hlavě několik jmen, ale neřeknu je."

Ministr by rád vybral nástupce do květnových voleb. Už teď se schází s 'vybranou společností' dvanácti odborníků, se kterými ladí detaily výběrového řízení. Opět se sejdou v polovině února.

Zpráva o chystaném odchodu Milana Knížáka se obejvila předminulý týden. Nejprve to vypadalo, že Knížák byl okamžitě odvolán z funkce, za několik hodin však ministerstvo oficiálně sdělilo, že se teprve začíná s ředitelem NG jednat o jeho odchodu. Sám Knížák na to řekl, že odejde z vlastní vůle do konce roku 2011.

Už před tímto oznámením o Knížkově odchodu začaly prosakovat neoficální informace a náznaky, že ministr chce nového šéfa vybrat do května 2010, kdy končí úřednická vláda. Konkrétní informace a termíny nejsou známy. Nyní to tedy vypadá, že spekulace jsou pravdivé a že šéf NG opustí svou fuknci rychleji.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Politika Knížáka instalovala a musí ho deinstalovat
Pospiszyl: Knížákovou snahou bude zůstat co nejdéle
Fajt bloguje: Dajli medaili - nedajli medaili?
Klaus: Je směšné, co se kolem šéfa NG odehrává
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG
Knížák skončí v čele NG. Bude nový konkurz

Ministerstvo: Knížák při nákupu díla nechyboval
Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla
Celebritózní umělec Knížák si hraje na rebela

Mezi Riedlbauchovými poradci je například výtvarník Jiří David, Marta Smolíková či galerista Jiří Švestka. Právě o Švestkovi některá média spekulovala jako o možném Knížákově nástupci. "Jiří Švestka sedí v té vybrané společnosti a neprojevil zájem, že by chtěl sedět za stolem ředitele Národní galerie," řekl k této variantě ministr kultury.

Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Kdo dál připadá v úvahu z českých zdrojů, nechtěl komentovat. Podle médií je to třeba Marek Pokorný - ředitel Moravské galerie v Brně, nebo šéf galerie Rudolfinum Petr Nedoma či Zdeňku Felixovi.

"Nezlobte se, ono to někdy bývá takzvaný polibek smrti. Když někoho takhle řeknete dopředu, tak mu strašně znevýhodníte pozici," nechtěl ministr jména potvrdit.

Kdo by mohl sedět v komisi, která bude generálního ředitele Národní galerie vybírat, zatím není jasné. Riedlbauch ale nevylučuje, že by do ní pozval i samotného Milana Knížáka.

"Já to dneska nevylučuji. Ale nebývá to zvykem, že by stávající ředitel vybíral svého nástupce. Ale ani to není mimo hru. Po 16. únoru jsem schopen vám říct, jak bude vypadat názor na složení komise," dodal ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy