Revolucionář Fidel: před smrtí v divadle

16. 2. 2007 0:00
Praha - Projekt Perzekuce.cz už Čechům připomněl vraždy a vyhnání sudetských Němců i "dílo" diktátora Gottwalda. Teď se zaměřuje na socialistickou Kubu.

Jedni si na "ostrově svobody" žijí v luxusu výdobytků revoluce, zatímco druzí nesmí mluvit nahlas, jinak skončí za mřížemi. Zahraniční turisté se povalují u moře, popíjejí rum a vychutnávají si habanos, jako kdyby se jich skutečný život netýkal - a nad tím vším těžce dýchá Fidel Castro, kterému se už sčítají dny. Taková je Kuba dnešních dní.

Dramatik, režisér a herec Miroslav Bambušek, hlavní postava Perzekuce.cz, ve své nové hře Na Fidela mi nesahej! popisuje trojici mladých Kubánců, kteří si na pláži hrají na revolucionáře, jako je Castro, Che Guevara nebo Arnaldo Ochoa Sánchez.

Foto: perzekuce.cz

Losem si vyberou svého hrdinu a ostatní mu pak můžou vyčítat, jak to s jeho ideály v praxi dopadlo a co s Kubou po letech provedl. Hra přeroste do reality a její účastníci se mění v zapálené revolucionáře.

Inscenace Na Fidela mi nesahej! má dnes večer premiéru v pražském experimentálním prostoru NoD klubu Roxy. V Bambuškově režii hrají Karel Dobrý, Howard Lotker, Tomáš Jeřábek, Tomáš Turek, Jan Kačena, Philipp Shenker nebo Jan Lepšík. Autorkou výpravy je Jana Preková, hudbu složil Petr Kofroň.

Foto: Divadlo 2006

Perzekuce.cz scénickými prostředky doposud připomínala bezpráví páchané Čechy na spoluobčanech i sobě samých: v roce 2005 měla v režii Davida Czesanyho premiéra Porta Apostolorum o horlivých Češích, kteří "čistili" Žatecko od sudetských Němců a několik stovek z nich povraždili.

O rok později pak v La Fabrice, slévárně hliníku v Holešovicích, která se stala útočištěm projektu, měly premiéru hned tři inscenace. Útěcha polní cesty o poválečném vyhnání Němců z Brna viděném optikou dnešní historické konference, hra Horáková x Gottwald Karla Steigerwalda, jež se stala senzací zábavou unavené divadelní Prahy, a naposledy Zóna coby apokalyptický obraz světa po jaderné katastrofě.

S Fidelem přišel čas podívat se na zlo ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy