Reverze spojuje dva protichůdné malířské světy

juk
1. 12. 2014 7:54
V pražské Nové galerii vystavují společně Vladimír Véla a Miroslav Polách. Zatímco první z nich začínal před patnácti lety jako realista, druhý tvořil zpočátku v rovině abstraktní.
Reverze.
Reverze. | Foto: Nová galerie

Praha - Malířskou dvojvýstavu Vladimíra Vély a Miroslava Polácha otevírá pražská Nová galerie. Nedávno otevřený výstavní prostor propojuje dva odlišné tvůrčí vývoje, které se ale svou protichůdností mohly v minulosti potkat. Projekt s názvem Reverze staví do kontrastu oba výtvarníky i jejich tvorbu samotnou.

Zatímco Véla začínal před patnácti lety jako realista, Polách tvořil zpočátku v rovině abstraktní. Postupem času se pak jejich přístupy otočily. A právě tento obrat zvolil kurátor Karel Babíček jako koncepční spojnici aktuální výstavy.

Vladimír Véla a Miroslav Polách.
Vladimír Véla a Miroslav Polách. | Foto: Nová galerie

„Já a Miro jsme skutečně dva odlišné světy,“ popisuje Vladimír Véla. „Když nás ale galerie oslovila a trvala na společné výstavě, uvědomili jsme si, že vlastně něco společného máme – jdeme protichůdnými směry.“

Svoji tvorbu vzájemně dobře znají. Sdílí spolu ateliér, v minulosti se potkali jako spolužáci na AVU. Véla na škole začínal v ateliéru nedávno zesnulého Zdeňka Berana, Polách pracoval pod Jiřím Sopkem.

Se zvolenou koncepcí nového projektu koresponduje také členění galerie – v úvodní místnosti visí čtyři rané práce, po sestupu do rozsáhlého podzemí se otevírá současná tvorba autorů. V členitém prostoru s mnoha menšími zákoutími se pak spolu malby obou umělců prolínají.

Galeristka Nina Hedwic.
Galeristka Nina Hedwic. | Foto: Nová galerie

„Pokusem o instalační spojení jsme vlastně sami zjistili, že naše díla k sobě mají blíž, než jsme si mysleli,“ říká Polách. Obrazy spolu komunikují především v obsahové rovině, která zůstává konstantní. „Zajímá nás přibližovat se k motivu nebo tématu, které člověka fascinuje, navzdory proměnám výraziva – jestli je trochu víc realistické nebo abstraktní,“ popisuje Véla.

Nová galerie otevřela v říjnu letošního roku. Soustředí se na české autory od poloviny 20. století po současnost, vedle malby podporuje i další formy výtvarného umění.

Reverze. Vladimír Véla, Miroslav Polách. Do 3. 1. 2015. Nová galerie, Balbínova 26, Praha 2. Kurátor: Karel Babíček.

 

Právě se děje

Další zprávy