Retro bez sentimentu. Divadelní svět poctí Formana

Luboš Mareček
6. 6. 2012 0:06
Festival v Brně zahájí v pátek Světáci Klicperova divadla
Foto: HCE

Brno - Mezinárodní Festival Divadelní svět Brno, který zahájí v pátek 8. června představení Světáci kombinované s koncertem Marty Kubišové, pozve letos diváky do světa filmu. Třetí ročník přehlídky bude také poctou jubilujícímu mágovi celuloidového umění Miloši Formanovi, který se ovšem z účasti na největší moravské přehlídce ze zdravotních důvodů omluvil.

„Letošní festivalové téma film a divadlo je aktuální do dob, kdy film vznikl a kdy se i mylně počítalo, že bude náhradou za divadlo," poznamenal ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák.

Právě tato instituce se dramaturgie letošního ročníku ujala. Podtitulem celého devítidenního podniku jsou bouřlivá šedesátá léta. „Neznamená to však, že bychom se pokoušeli o sentimentální retro pohled. Chceme tuto dekádu ukázat jako vzor doby, která v sobě nalézá nová témata a formy," dodal Dvořák.

Světáci
Světáci | Foto: Klicperovo divadlo

I proto páteční zahajovací večer bude patřit hostujícímu Klicperovu divadlu z Hradce Králové, které přiveze divadelní adaptaci jedné z nejslavnějších českých filmových komedií Světáci.

Festival s rozpočtem necelých deset milionů korun nabídne i ve svém třetím pokračování na půl sta divadelních i filmových titulů. V hlavní programu půjde přitom o skutečně prestižní zahraniční soubory jako jsou Maďarské národní divadlo, Maxim Gorki Theater Berlin, maďarské Divadlo Katona nebo bratislavské Divadlo Aréna.

„Neobvyklá a fascinující bude inscenace Lovecké scény z Dolního Bavorska podle hry německého dramatika Martina Sperra. Režisér Roberto Alföldi představuje obraz surových poměrů německé vesnice krátce po skončení druhé světové války. Hyperrealistické herectví je tady skutečně zážitkem," upozorňuje dramaturgyně Dora Viceníková na jeden ze skvostů festivalu v podání první maďarské scény. Ta svoji lahůdku pro pouhých osmdesát diváků uvede nezvykle v brněnském hudebním klubu Fléda.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké jiné divadlo navštívit v Brně?

Progam ovšem láká také masovější fanoušky divadla třeba na pětistou druhou reprízu hitu Sluha dvou pánů v hlavní roli s Miroslavem Donutilem, který tento úspěšný kus odehraje přímo na náměstí pod širým nebem. Mezi další vděčné festivalové tipy patří koncert skupiny MTO Universal (9. 6.) s Tomášem Hanákem na Zelném trhu, diváky i kritikou oceňovaný Muž bez minulosti (14. 6.) Dejvického divadla nebo Podzemní Blues s Boleslavem Polívkou (15. 6.) z pražského Divadla Komedie, které bohužel končí svojí existenci a jedná se o jedno z jeho posledních představení.

Foto: DS

Festival, který spojuje hlavní brněnská divadla, začne v pátek tradiční Nocí kejklířů. Akce nabídne volné vstupy i do zákulisí všech spolu pořadatelských divadel. Největší divadelní moravská přehlídka po týdnu v sobotu 16. června vyvrcholí také už tradiční Slavností masek tedy obrovským průvodem maskovaných herců i zájemců. Všelidový karneval se letos stylově ponese v duchu sixties a jejich hesla Make love not war!

Vedle Hlavního programu vytvořila dramaturgie festivalu několik dalších programových sekcí: Dokumentární divadlo jako odraz stavu společnosti; Máme doma aneb to letošní nejlepší z brněnských divadel nebo výběr nejzajímavějších projektů nezávislé scény v off programu.

Střed města rozproudí zmiňovaná Noc kejklířů a Slavnost masek a hudba zrozená v 60. letech nebo Brno Pride tedy setkání s významnými, převážně uměleckými osobnostmi, jež svou profesní kariéru začaly v Brně.

Díky předchozím dvěma ročníkům si už festival získal pozornost odborné i laické veřejnosti. První ročník byl věnován osobnosti Václava Havla. Ve druhém se organizátoři věnovali siru Peteru Brookovi. Loňského ročníku festivalu se zúčastnili umělci z patnácti zemí a navštívilo jej přes třicet tisíc lidí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy