Rembrandtova Noční hlídka skrývá skicu, muzeum slavný obraz znovu napne

ČTK ČTK, AFP
8. 12. 2021 19:00
Pod barevnými vrstvami Rembrandtova nejslavnějšího obrazu Noční hlídka se skrývá skica, oznámili ve středu restaurátoři a kunsthistorici z nizozemského Rijksmusea. Díky tomu mají lepší ponětí o tom, s jakou vizí renesanční umělec obrovské plátno z roku 1642 vytvářel.
Rijksmuseum nechá Noční hlídku znovu napnout, aby odstranilo zvlnění v levém horním rohu (na snímku).
Rijksmuseum nechá Noční hlídku znovu napnout, aby odstranilo zvlnění v levém horním rohu (na snímku). | Foto: ČTK/AP

Podle agentury AFP z náčrtku vyplývá, že Rembrandt van Rijn chtěl původně na přilbu domobrance namalovat peří. Rozhodl se také odstranit meč mezi dvěma hlavními postavami.

"Peří je zřetelně vidět na skice, nikoli na obraze," říká Pieter Roelofs, vedoucí oddělení obrazů a soch amsterodamského muzea. "Nevíme, proč si to rozmyslel, možná proto, že to na postavu příliš upozorňovalo," dodal.

Skica schovaná pod Rembrandtovou Noční hlídkou.
Skica schovaná pod Rembrandtovou Noční hlídkou. | Foto: ČTK/AP

"Objev náčrtu představuje průlom v pátrání," doplňuje ředitel muzea Taco Dibbits. "Vždy jsme měli podezření, že Rembrandt musel na plátno udělat skicu, než se do této neuvěřitelně složité kompozice pustil. Neměli jsme ale důkaz. Je fascinující vidět, jak hledal správnou kompozici pro vytvoření obrazu, který je 3,8 metru vysoký, 4,5 metru široký a váží 337 kilogramů," vypočítává.

Muzeum ve středu představilo výsledky první fáze restaurování, jejímž cílem je pochopit umělcovu techniku a vrátit monumentálnímu plátnu plnou krásu. Rijksmuseum jej nechá znovu napnout, aby odstranilo zvlnění v levém horním rohu.

Restaurování, které instituce nazývá Operace Noční hlídka, se výjimečně koná přímo před zraky veřejnosti. Dílo je vystavené ve skleněné vitríně v hlavním sálu muzea.

Zadavatelem Noční hlídky byl starosta a vůdce amsterodamské občanské stráže Frans Banninck Cocq, který chtěl skupinový portrét svých milicí. Od té doby obraz prošel mnoha opravami. V roce 1715 byl oříznut ze všech čtyř stran, aby se vešel mezi dvoje dveře na amsterodamské radnici.

Roku 1975 ostrahu Rijksmusea přemohl muž s nožem na chleba, do plátna řízl a zvolal, že to "udělal pro Pána". Obraz byl lehce poničen nožem také v roce 1911 a později, roku 1990, pro změnu postříkán chemikálií. V obou případech bylo poškození jen mírné.

Nizozemské ministerstvo kultury zároveň tuto středu oznámilo, že je připravené zaplatit 175 milionů eur, téměř čtyři a půl miliardy korun, za získání dalšího Rembrandtova obrazu. Jmenuje se De Vaandeldrager (Vlajkonoš), od poloviny 19. století jej vlastní rodina Rothschildů a jeho cena je odhadována až na 4,2 miliardy korun.

Francouzský stát v úterý oznámil, že obraz, který označuje za "národní poklad", znovu uvede na trh s uměním, protože vzdal snahy o jeho akvizici. Jeho nákup do Rijksmusea by musel schválit nizozemský parlament, dodává agentura AFP.

 

Právě se děje

Další zprávy