Rekordní aukční party odstartovala sbírka Liz Taylorové

Kultura Kultura
8. 2. 2012 23:35
Londýn patří na 14 dní tradičním dražbám umění
Foto: Reuters

Londýn - V Londýně pokračovaly ve středu druhým dnem pravidelné předjarní aukce moderního a impresionistického umění. Jednou z úspěšných a mediálně vděčných položek byly obrazy ze sbírky herečky Elizabeth Taylorové, jež se v aukční síni Christie's prodaly celkem za 15,5 milionů liber. 

Je to víc než dvojnásobek odhadní ceny; celkem bylo k mání 38 děl z hereččiny sbírky. Již v úterý si krajina Vincenta Van Gogha Pohled na psychiatrický ústav a na kapli v Saint-Rémy našla kupce za 10,1 milionu liber. Tento obraz koupil otec Taylorové, který byl známým obchodníkem s uměním, jejím jménem v roce 1963 za 92 000 liber. Až do hereččiny smrti loni v březnu visel nad krbem v jejím domě v Bel Air.

Obraz Camillea Pissarra Pommiers a Éragny (Jabloně v Éragny) se ve středu prodal za 2,9 milionu a Autoportrét Edgara Degase za 713 000 liber.

Joan Miro: Painting Poem, 1925
Joan Miro: Painting Poem, 1925 | Foto: Aktuálně.cz

Ve středu aukce moderního umění pokračovala a zbývajících 35 děl ze sbírky Elizabeth Taylorové se vydražilo celkem za 1,78 milionu liber. Nejdráže se prodal obraz holandského malíře Keese van Dongena Projížďka na koni (600 000 liber) a olej Pierra-Augusta Renoira Poprsí ženy v orientálním oděvu (400 000 liber). Aukce šperků, šatů a předmětů z filmů Elizabeth Taylorové vynesla v New Yorku v prosinci 156 milionů dolarů. 

O nejvyšší cenu se ale na úterní dražbě překvapivě postaral bronz Ležící postava: Slavnost od britského sochaře Henryho Moorea z další soukromé sbírky. Jeho cena se vyšplhala na 19,1 milionu liber - což je nejvyšší vydražená cena za některé z autorových děl. Odborníci přitom předvídali, že jeho bronz se prodá za 3,5 - 5,5 milionu liber.

Naopak zklamáním může být pro aukční síň výsledná cena za doposud nikdy nedražený obraz Juana Grise Le livre. Ten se prodal za 10,3 milionu liber, ačkoli odhady byly 12 - 18 milionů.

Rekord padl i v sekci věnované surrealismu. Obraz Joana Miróa nazvaný Painting-Poem se prodal za 16,8 milionu liber, víc než dvojnásobek odhadu - a tato suma znamená aukční rekord pro španělského malíře. Jeho další dílo Peinture bude ve středu nabízet druhá největší světová aukční síň Sotheby's, která se připojuje k aukcím o den později.

Foto: Reuters

Christies prodala v úterý 86 procent děl a celkem za ně získala 135 milionů liber - což je víc než ty nejoptimističtější prognózy a znamená to nový světový rekord. Středeční pokračování aukce impresionistického a moderního umění pak u Christie's vyneslo 18,2 milionu liber.

Obě nejznámější síně Christie's i Sotheby's doufají, že po poklesu na trhu s uměním po finanční krizi v roce 2008 bude letos pokračovat vzestupný trend patrný v posledních dvou letech. Loni dosáhly celosvětové tržby 3,6 miliardy liber - což znamenalo oproti roku 2010 devítiprocentní nárůst trhu s uměním.

První letošní čísla vzestup potvrzují a přinášejí opět důkaz, že výtvarné umění se stává v neklidné době dobrou investicí a jeho ceny rostou. Nicméně investoři, mezi nimiž se prý čím dál častěji objevují Rusové a Číňané, hrají spíš na jistotu. Zájem je podle agentury Reuters hlavně o „blue chips" trhu s uměním - tedy nejznámější jména, případně rarity.

Tradiční 14denní předjarní akce, na níž bude nabízeno umění v souhrnné hodnotě přes 800 milionů dolarů, bude příští týden po modernistech a impresionistech pokračovat prodejem poválečného a současného umění.

 

Právě se děje

Další zprávy