Rekord Zdeňka Sýkory. Jeho obraz byl v Německu vydražen za 22 milionů korun

ČTK ČTK
17. 6. 2021 20:03
Za 860 tisíc eur, což je v přepočtu 22 milionů korun, ve čtvrtek večer německá aukční síň Lempertz vydražila obraz Linie č. 31 od českého malíře Zdeňka Sýkory. Výsledná suma je rekordem dnes již nežijícího výtvarníka. Jeho dosud nejdražším obrazem byly Linie č. 3, které tatáž síň roku 2016 vydražila za 446 tisíc eur, tedy 11,4 milionu korun.
Zdeněk Sýkora: Linie č. 31, vydraženo za 60 tisíc eur, v přepočtu 22 milionů korun.
Zdeněk Sýkora: Linie č. 31, vydraženo za 60 tisíc eur, v přepočtu 22 milionů korun. | Foto: Lempertz

Aukce v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem začínala od nuly. Než licitátor představil dílo zájemcům, částka v on-line příhozech výrazně překonala odhadní cenu. Tu síň Lempertz stanovila na 180 tisíc až 220 tisíc eur, to znamená maximálně 5,6 milionu korun.

Po zapojení zájemců v sále částka díky příhozům ve výši 40 tisíc eur rychle dosáhla na finálních 860 tisíc eur. Vydražená malba z roku 1985 je zajímavá nejen cenou, ale také velikostí - plátno měří dva krát dva metry. Před aukcí prošlo amsterodamskou galerií Art Affairs a soukromou sbírkou ve Finsku, napsal portál Artplus.cz.

Ten dále připomíná, že Linie č. 3 prodané v roce 2016 držely rekord nejvyšší ceny v kategorii českého poválečného umění, což později překonala díla Mikuláše Medka a Theodora Pištěka. Nyní vydražené Linie č. 31 ale autora opět řadí k nejdražším.

Zdeněk Sýkora, jenž žil v letech 1920 až 2011, začínal jako krajinář. Přes kubistické a surrealistické období ale přešel ke geometrické abstrakci. Vytvořil si vlastní metodu řízené náhody - barevné linie vznikaly tak, že počítač vygeneroval číselnou řadu, jež určuje směr, šířku i barvu malovaných linií.

Kromě volné tvorby Sýkora uplatnil svou metodu také v monumentálních architektonických dílech. Díla ze série Linie patří ke stěžejním částem jeho tvorby, věnoval se jim od 70. let minulého století do konce života. Linie dominuje také náhrobku na lounském hřbitově, kde je pochován.

 

Právě se děje

Další zprávy