Česká kultura se mobilizuje. Šéfové divadel a galerií žádají odchod ministra Staňka

Daniel Konrád Daniel Konrád
Aktualizováno 26. 4. 2019 15:14
Přes 70 významných představitelů české kultury v pátek dopoledne zveřejnilo otevřený dopis, v němž požadují odvolání ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD.
Antonín Staněk z ČSSD je ministrem kultury od loňského června.
Antonín Staněk z ČSSD je ministrem kultury od loňského června. | Foto: ČTK

Mezi signatáři jsou ředitelé Galerie hlavního města Prahy, Centra současného umění DOX, Divadla Archa, centra Jatka 78, La Fabriky, Švandova divadla, veletrhu Svět knihy nebo Knihovny Václava Havla.

Připojilo se také několik vedoucích pracovníků příspěvkových organizací ministerstva kultury. Staňkův odchod žádají například ředitel sbírky umění 19. století a klasické moderny Národní galerie Otto M. Urban, umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar nebo jeho šéfdramaturgyně Marta Ljubková.

Mezi dalšími signatáři lze nalézt bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, fotografa Josefa Koudelku, architekty Josefa Pleskota a Evu Jiřičnou, režiséry Václava Marhoula a Jana Hřebejka, právníka Jiřího Přibáně, herce Pavla Lišku a Davida Vávru nebo dokumentaristku Helenu Třeštíkovou.

V listu, adresovaném premiérovi Andreji Babišovi z ANO a předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, signatáři požadují Staňkovu rezignaci "z důvodu nekompetence, ztráty důvěry a selhání". Způsob, jakým ministr minulý týden odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Michala Soukupa z Muzea umění Olomouc, autoři petice označují za "politické zadání či čirou nekompetenci".

"Je nesporné, že tímto svým neobhajitelným krokem vysílá ministr kultury a potažmo celé ministerstvo kultury jasný signál, že o kulturu a její pozitivní roli ve společnosti zde opravdu nejde," stojí v dopisu, k němuž se veřejnost může připojit na speciálně zřízených webových stránkách.

Ministr kultury Antonín Staněk v pátek odpoledne zaslal reakci z Číny, kde v těchto dnech na zahraniční cestě doprovází prezidenta Miloše Zemana. Pro "vzbuzené emoce umělců" vyjádřil pochopení, zalitoval ale, že "namísto věcného a kritického pochopení důvodů odvolání obou ředitelů převládá iracionální atmosféra a záměrné strašení v podobě ohrožení české kultury", napsal Staněk, podle něhož česká kultura ohrožena není.

Ministr vyzval signatáře, aby se seznámili s důvody odvolání obou ředitelů, a následně jim nabídl schůzku. "Budou-li mít signatáři petice i po jejich přečtení a pochopení dojem, že stále nerozumí důvodům odvolání, velmi rád je se svými kolegy z ministerstva přijmu a osobně vysvětlím," dodal Staněk.

Na podporu Jiřího Fajta, který byl do minulého týdne ředitelem Národní galerie, mezitím stále přibývají hlasy ze zahraničí. Dopis vyjadřující solidaritu s Fajtem podepsalo už 33 ředitelů světových muzeí. Nejnověji se k nim přidali šéfové Van Goghova muzea v Amsterdamu, Gettyho muzea v Los Angeles nebo pařížského Grand Palais.

Ministra kultury Antonína Staňka k rezignaci již minulý měsíc vyzvali zaměstnanci Muzea umění v Olomouci. Ministr následně den před Velikonocemi odvolal ředitele olomoucké instituce Michala Soukupa. Učinil tak ve stejný den, kdy funkce zbavil i ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Naposledy se česká kulturní veřejnost srovnatelně mobilizovala před šesti lety, kdy tehdejší ministr kultury Jiří Balvín z vlády Jiřího Rusnoka odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana. Na protest proti tomu výpověď v divadle podaly dvě desítky herců včetně populárních Miroslava Donutila nebo Richarda Krajča. Šéf činohry Michal Dočekal a umělecký ředitel baletu Petr Zuska následně žádali odvolání ministra kultury. A expertní komise ministerstva v čele s divadelníky Milanem Uhdem či Václavem Riedlbauchem vyzvala českou kulturní veřejnost k protestu.

Ministr Balvín se nakonec tlaku podvolil a na výzvu svého nadřízeného, tehdejšího premiéra Rusnoka, rozhodnutí vzal zpět. Jana Buriana do funkce vrátil.

 

Právě se děje

Další zprávy