Realita má čím dál více vrstev. Ukazuje je nová výstava v pražském Rudolfinu

Realita má čím dál více vrstev. Ukazuje je nová výstava v pražském Rudolfinu
Ještě jednou You & I od Paula Mahekeho.
Instalace The Doors od Zacha Blase.
Instalace Ground od Leslie Thornton.
Videoinstalace Mauve, Jim and John od Paula Mahekeho.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
16. 3. 2023 13:03
Otázku reality a její mnohovrstevnatosti chce otevřít nová výstava pražské Galerie Rudolfinum. Jmenuje se Shifted Realities, v překladu Posunuté reality, a zahrnuje práce pěti zahraničních autorů plus české umělkyně Adély Babanové. Přehlídka začala tento čtvrtek, potrvá do 11. června a vstup na ni i doprovodné programy je volný.

Jako kurátoři jsou pod projektem podepsáni ředitel galerie Petr Nedoma, Eva Drexlerová a Jen Kratochvil. Své práce divákům představují libanonská rodačka Marwa Arsanios, Angličané Ed Atkins a Zach Blas, francouzský tvůrce Paul Maheke a dokumentaristka Leslie Thornton z USA.

Pořadatelé vycházeli z teze, že internet a sociální sítě poskytly více lidem než dřív příležitost podat osobní výpověď, v důsledku čehož se svého času kompaktní realita začala posouvat a vrstvit. Dnes má každý právo a prostor zanechat v nekonečném digitálním světě vlastní názor, a tak se do spoluutváření světa, jež dříve náleželo náboženství, politikům či filozofům, náhle mohou zapojit všichni, argumentují kurátoři. Divákům chtějí ukázat, nakolik rozvětvené a košaté mohou tyto různé reality být.

Všechna díla na výstavě dle organizátorů posouvají konvenční vnímání, ať je to "zájem o hranice mezi digitálním a fyzickým u Eda Atkinse, ohledávání nových vizí společenské rovnosti u Marwy Arsanios, posouvání hranic vnímání u Zacha Blase, konfrontování vnitřních světů s okolím u Adély Babanové, rozšiřování škály možných osobních identit u Paula Mahekeho, nebo hledání společného jazyka u Leslie Thornton", uvádějí pořadatelé. Kontext doplňují texty, k nimž je možné se dostat přes QR kódy nebo na webu galerie. Stejně tak lze získat katalog v digitální podobě.

Galerie Rudolfinum letos díky sponzorovi pátým rokem nabízí volný vstup. Předchozí výstavu Fragilités zde od loňského října do konce letošního ledna navštívilo přes 53 tisíc lidí. Divácky úspěšná byla i loňská přehlídka Jiřího Příhody, kterou zhlédlo přes 40 tisíc osob. Celkem vloni instituce přivítala přes 80 tisíc návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy