Rath vydražil v Londýně za 17 milionů středověkou malbu

Kultura Kultura, Red Kul
8. 12. 2009 15:10
Středočeši získali zpět unikát z Kutné Hory
Foto: Sotheby´s

Praha - Galerie Středočeského kraje vydražila za 510 tisíc liber ojedinělou památku české knižní malby. Dílo pocházející z Kutné hory nabízela v aukci londýnská síň Sotheby´s.

Iluminace je podle odborníků svým významem souměřitelná s fragmentem Dalimilovy kroniky, kterou vydražila Národní knihovna na aukci v Paříži před čtyřmi lety. I proto bylo prý nutné pokusit se tuto významnou památku, vytvořenou pro Kutnou Horu, získat do domácích sbírek.

"Jsme nadšeni, že se vrací po dlouhé době zpět do Kutné Hory a naše sbírka se rozrůstá o další unikátní exponát," řekl Jan Třeštík, ředitel Galerie Středočeského kraje.

Foto: Sotheby´s

Iluminace má být jedním z hlavních taháků v  nově budovaném sídle galerie - kutnohorské Jezuitské galerii; to ovšem někteří odborníci zpochybňují s tím, že pergamen je příliš citlivý a nemůže být pořád na světle. Nejprve každopádně dílo poputuje k restaurátorům.

Rath: Je to jedinečná investice

O exponát byl nebývalý zájem, kromě Středočechů se o něj ucházeli další tři kupci a trvalo téměř hodinu, než se dražitelé dostali na konečnou cenu. K té je ještě nutné připočítat aukční přirážku, a celková cena tak činí v přepočtu přes 17 milionů korun.

Hejtman Středočeského kraje David Rath to ale vidí jako dobrou investici - a nejen do své image, jak mu vyčítají jeho kritici.

"Rezerva byla v řádech tisíců liber," dodal s tím, že byli na horní hranici částky, kterou měli pro nákup vyčleněnou.

Foto: Sotheby´s

"Jsem rád, že se nám to podařilo vydražit. Jde o jedinečné umělecké dílo a zároveň je to významná investice. U těchto jedinečných děl půjde cena v příštích letech výrazně nahoru, málokdy se kraji takováto investice podaří," prohlásil Rath.

Některým znalcům se ale nelíbí už to, že kraj vůbec o nákup usiloval, protože se o to mělo snažit ministerstvo kultury. Úřad ale uvedl, že prostředky na podobné nákupy už byly vyčerpané a naopak iniciativu Středočechů ocenil.

Iluminace vyobrazuje dolování a zpracování stříbra v Kutné Hoře. Mimořádně kvalitní malba z konce 15. století je v celoevropském kontextu unikátní nejen z uměleckohistorického hlediska, ale i pro detailní vyobrazení práce horníků v dolech i následné úpravy rudy včetně uměleckého zpracování stříbra a ražby mincí.

Celostránková iluminace (645 x 443 mm)  je obdobou úvodní miniatury z Kutnohorského graduálu, který je uložen v Rakouské národní knihovně ve Vídni. Obraz, který byl do roku 1920 součástí vídeňské soukromé sbírky, byl dlouhou dobu nezvěstný.

Fragment Dalimilovy kroniky získala letos na jaře Národní knihovna.
Fragment Dalimilovy kroniky získala letos na jaře Národní knihovna. | Foto: www.elpida.cz

Vyobrazení je pojato jako pohled do tzv. Vlašského dvora. Dosud byla iluminace známá odborné veřejnosti pouze z černobílé reprodukce poprvé publikované v roce 1929. Od středověku však nebyla nikdy veřejně vystavena.

Odborníci mají pro autora jen slova chvály: Malíř důvěrně znal horní prostředí a byl to bystrý pozorovatel nejen se smyslem pro věcné a zpodobení báňských úkonů, ale i s citem pro detail, který se nevyhýbal ani komickým aspektům scén. Důmyslně kombinoval realistické zachycení mnohačetných scén na povrchu s průhledem do nitra země, v němž se odehrávají důlní práce.

Cena měla vyšplhat jen na polovinu

Na středověkou práci upozornila galerii odbornice na iluminované rukopisy 15. století Milada Studničková z Ústavu dějin umění Akademie věd. Dílo určila jako práci nejvyšší kvality, zhotovené v nejvýznamnější české iluminátorské dílně konce 15. století, v jejímž čele stál iluminátor Matouš.

Malba  složená ze dvou částí a  v dobrém stavu, oba spojené listy byly položeny na papír z 19. století a zapaspartovány. Přestože znalci aukční síně mluvili o jedné z největších a nejvýznamnějších zaalpských iluminovaných miniatur, cenu odhadovali zhruba poloviční.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Ocenění za Dalimilovu kroniku uděleno

Stříbrná ruda byla v Kutné hoře objevena už na konci 13. století, V Kutné Hoře bylo poměrně rychle soustředěno  všech sedmnáct mincoven a na obchod se stříbrem byl královský monopol. Město a zejména hornický cech dávaly své bohatství na odiv mnoha způsoby, včetně celé řady velkých chorálních knih.

„Pravděpodobně žádné jiné město v Evropě nebylo tak posedlé liturgickými rukopisy s ilustracemi se světskou tématikou," stojí v v aukčním katalogu.

 

Právě se děje

Další zprávy