Punkeři v muzeu vyprávějí, jak ovlivnili módu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2013 13:15
Newyorské muzeum ukazuje cestu, jak se oblečení z ulice dostalo do módních salonů
Foto: Metropolitan museum of art New York

New York - Černá kůže, bundy poseté cvoky a zavíracími špendlíky, roztrhané džíny či děravé punčocháče: tak dodnes vypadá výbava pravověrného punkera.

Teď se ale tyto modely, které ulice zaplavily poprvé už v 70. letech, ocitly na velmi nepravděpodobném místě - v naleštěných vitrínách newyorského Metropolitního muzea. To totiž na své nové výstavě ukazuje, jak hluboce punk za posledních 40 let ovlivnil módu a zanechal stopy i v tvorbě těch nejznámějších návrhářů.

Expozice s názvem Punk: Chaos to Couture (Punk: Od chaosu k vysoké krejčovině) se široké veřejnosti poprvé otevřela ve čtvrtek a potrvá do 14. srpna.

K vidění na ní budou nejrůznější styly punkového oblékání od jeho prvopočátků spojených třeba se skupinou Sex Pistols a s tvorbou Vivienne Westwoodové a Malcolm McLarena až po současnost. Punk se totiž odráží i v produkci těch nejluxusnějších světových značek a kolekcích haute couture Alexandera McQueena, Helmuta Langa, Miuccie Prady, Gianniho Versace či Johna Galliana.

"Punk oslavuje individualitu, tvořivost a odvahu - odvahu ukázat sebe sama, odvahu vyjádřit se skrze módu. Punk se snaží nahlodat status quo. Právě tohle módu dalekosáhle ovlivnilo," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters kurátor výstavy Andrew Bolton.

Příběh punku se v muzeu odvíjí zejména mezi New Yorkem a Londýnem a kromě autentických kusů oblečení dobovou atmosféru přibližují třeba filmy a hudba. Ve výstavní síni vznikla i replika záchodů newyorského hudebního klubu CBGB zcela pokrytých graffiti, kde svého času hráli Blondie, Ramones nebo Talking Heads.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy