Pulitzerovu cenu za literaturu získal román o KLDR

Kultura Kultura
16. 4. 2013 11:49
Adama Johnsona porota ocenila za román The Orphan Master´s Son
Adam Johnson
Adam Johnson | Foto: Reuters

New York - Pulitzerovu cenu za beletrii získal Adam Johnson za román The Orphan Master´s Son, který se odehrává v Severní Koreji.

Loni se porotcům nepodařilo poprvé po pětatřiceti letech vybrat vítěze. Letos se situace prestižní ceny pro autory narozené v USA neopakuje.

Adam Johnson, který vyučuje tvůrčí psaní na Stanford University, strávil nějaký čas v Severní Koreji, kde hledal reálie pro svou knihu. "Chtěl jsem zjistit, jak žijí obyčejní lidé v Severní Koreji," říká Johnson. "Pro ně je ovšem nelegální komunikovat s cizinci a zvlášť Američany, takže stejně jediný způsob, jak jsem ty lidi mohl poznat, zůstal v mé představivosti."

Foto: Aktuálně.cz

Porota Pulitzerovy ceny vyzdvihuje Johnsonovu knihu jako "nádherně řemeslně napsaný román, který vede čtenáře na odvážnou cestu do hlubin totalitní Severní Koreje a do nejintimnějších míst lidského srdce."

Hlavní postava, Pak Jun (Čun?) Do, je v dětství vychováván ve státním sirotčinci, odkud odchází pracovat pro severokorejský stát, mimo jiné pracuje na únosech Japonců a odposlouchávání signálů z rybářských plavidel. Později převezme identitu "Velitele Ga", národního hrdiny a rivala Kim Čong-ila. Navzdory potížím se nakonec sžívá s velitelovou manželkou i dětmi. Vzhledem ke zkušenostem z návštěvy USA je po začátku diplomatické krize pověřen únosem Američanky cestující po světě.

Adam Johnson se narodil v roce 1967. Je zakladatelem Stanford Graphic Novel Project zaměřeného na vyprávění často velice vážných příběhů komiksovou formou. Za svůj románový debut Parasites Like Us, v němž archeolog se svými studenty nechtěně zničí civilizaci, získal v roce 2004 California Book Awards.

Dalšími nominovanými do užšího výběru byly knihy What We Talk About When We Talk About Anne Frank od Nathana Englandera a The Snow Child od Eowyn Ivey.

Hlavní Pulitzerovu cenu získal list The Sun Sentinel z floridského města Fort Lauderdale za službu veřejnosti. Čtyři ceny získala redakce listu The New York Times, která tak dál rozšířila svou historicky největší sbírku ocenění.

V kategorii poezie získala cenu Sharon Old za sbírku Jelení skok (Stag´s Leap). Za biografii francouzského šlechtice Alexe Dumase s titulem Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo získal Pulitzerovu cenu Tom Reis. Třicetiletá houslistka Caroline Shaw získala 10 tisíc dolarů a Pulitzerovu cenu za hudbu.

Ceny za vynikající přínos pro žurnalistiku a literární a hudební obory nesou jméno Josepha Pulitzera, amerického novináře a vydavatele listu St. Louis Post Dispatch původem z Maďarska. Od roku 1917 je uděluje Columbijská univerzita. Jsou určené pouze americkému tisku a tvůrcům.

V každé kategorii dostane vítěz 10 tisíc dolarů. Výjimkou je hlavní kategorie za službu veřejnosti, která je oceněna zlatou medailí.

 

Právě se děje

Další zprávy