První surrealistická malba Salvadora Dalího stála 150 eur

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 5. 2014 10:23
Expertům se podařilo prokázat autorství obrazu Nitroděložní zrození Salvadora Dalího až po čtvrt století od doby, kdy se objevil v jednom zapadlém antikvariátu.
La naissance intrautérine de Salvador Dalí (Nitroděložní zrození Salvadora Dalího).
La naissance intrautérine de Salvador Dalí (Nitroděložní zrození Salvadora Dalího). | Foto: Profimédia

Madrid - Olejomalba nově nazvaná La naissance intrautérine de Salvador Dalí (Nitroděložní zrození Salvadora Dalího) stála před čtvrtstoletím v jednom španělském antikvariátu svého kupce zhruba 150 eur (4100 korun). A byl to výjimečně výhodný obchod, protože se po letech podařilo expertům prokázat, že se jedná o surrealistickou prvotinu Salvadora Dalího.

Obraz byl dlouho považován za výtvor neznámého autora, neboť byl datován rokem 1896, tedy osm let před Dalího narozením. Po pečlivém zkoumání prováděném od roku 2004, mimo jiné s využitím infračervených snímků, rentgenového a UV záření, ale experti dospěli k závěru, že dílo namaloval v roce 1921 tehdy sedmnáctiletý Dalí.

Obraz objevil v roce 1988 malíř a historik umění Tomeu L'Amo v obchodě katalánského města Girona na severovýchodě Španělska. Tehdy si myslel, že autorem je některý z katalánských umělců, a zaplatil za něj 25 tisíc peset. Nicméně ho také napadlo, že by mohlo jít o práci Dalího.

"Když jsem viděl barvy, napadlo mě, že by to mohl být Dalí, ale neměl jsem žádný důkaz. Krok za krokem jsem pátral, až jsem pochopil, že to je Dalí," vylíčil L'Amo.

Salvador Dalí patří k nejznámějším malířům 20. století. Jeho stěžejní díla jsou ovlivněná surrealismem, jemuž zůstal věrný prakticky celý život. Nejslavnější obrazy jsou plné mystických a snových výjevů, ovšem po řemeslné stránce jsou zpracovány akademickým způsobem a s téměř fotografickou přesností. Zemřel v 85 letech v roce 1989 v katalánském městě Figueras.

 

Právě se děje

Další zprávy