Protirasistický projekt dostal pokutu od Prahy 7

ČTK Luboš Vedral ČTK, Luboš Vedral
2. 1. 2014 21:20
Výběrové řízení na česko-romskou vlajku má nečekanou úřední dohru
Poničený projekt Tomáše Rafy v Galerii Artwall.
Poničený projekt Tomáše Rafy v Galerii Artwall. | Foto: Galerie Artwall

Praha - Jeden z nejvýraznějších protirasistických uměleckých projektů minulého roku má nečekanou úřední dohru. Tomáš Rafa má zaplatit pokutu za zneužití státních symbolů České republiky ve svém díle Výběrové řízení na česko-romskou vlajku.

Projekt vystavila v létě pražská Galerie Artwall. Tomáš Rafa se zaměřil na soužití s romskou menšinou a jako uměleckou formu použil několik návrhů česko-romské vlajky, která měla symbolizovat skutečnost, že je Česká republika státem i pro národnostní menšiny.

"Chci diskusi převést od nacionalistických skupin do širšího veřejného prostoru. Vlajka může být impulsem pro diskusi. Na demonstracích se nediskutuje. Chci vyvolat dialog bez agresivních přístupů," řekl před zahájením výstavy Tomáš Rafa v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Čtěte také
Vyberte novou česko-romskou vlajku! vyzývá Tomáš Rafa

Radnice Prahy 7 umělce shledala vinným ze zneužití státních symbolů České republiky a uložila mu pokutu.

Tomáš Rafa.
Tomáš Rafa. | Foto: Aktuálně.cz

Podnětem k prošetřování výstavy bylo trestní oznámení Antonína Friedricha, bývalým aktivním členem Dělnické strany sociální spravedlnosti, nástupkyně soudem zakázané Dělnické strany, za kterou kandidoval v parlamentních volbách v roce 2010. Právě zneužívání české vlajky na pochodech neonacistů výstava Tomáše Rafy kritizovala.

"Je paradoxní, že v konečném důsledku byl vinným shledán umělec vybízející k národnostní snášenlivosti, a nikoli lidé, kteří využívají státní symboly k šíření rasové nenávisti. Proti rozhodnutí úřadu městské části se autor v zákonné lhůtě odvolal," řekli zástupci Galerie Artwall.

Náckové, Romové, zdi a policajti před objektivem Tomáše Rafy:

 

"Na výstavě nebyly státní symboly nijak poškozeny a nedošlo ani k jejich znevážení. Dlouhodobě sleduji rostoucí nenávist vůči národnostním menšinám a upozorňuji na ni ve své umělecké tvorbě. Je smutné, že místo řešení tohoto stavu se státní orgány zaměřily na postih mé činnosti," sdělil Tomáš Rafa.

Čtěte také
Glosa: Hledání česko-romského symbolu pokračuje

"O trestním oznámení podaném Dělnickou stranou sociální spravedlnosti jsme se dozvěděli už krátce po zahájení výstavy. Spoléhali jsme však na posouzení společenského přínosu výstavy, vzhledem k tomu, že záměrem byla propagace myšlenky národnostní snášenlivosti. Rozhodnutí úřadu nás proto šokovalo. Jsme přesvědčeni, že státní orgány by neměly vycházet vstříc snahám o zastrašování umělců kritizujících rasismus v české společnosti," domnívají se kurátoři Galerie Artwall.

Policie si po trestním oznámení nechala zpracovat znalecký posudek, ze kterého vyplynulo, že Tomáš Rafa porušil zákon, který uvádí, že na státní vlajce nesmí být žádné nápisy nebo třeba znaky.

"Nejednalo se o trestný čin, ale o přestupek. Policie proto poslala podnět Praze 7 a odbor správních agend zahájil přestupkové řízení. Tomáš Rafa porušil zákon zobrazením tří vlajek. Úřad mu proto vyměřil pokutu," sdělil mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš s tím, že pokuta byla stanovena na dolní hranici sazby. Podle informací ČTK je to 2000 korun. 

Tomáš Rafa podal proti rozhodnutí rozklad, pokuta je proto zrušena a úředníci se případem musí opět zabývat.

 

Právě se děje

Další zprávy