Propusťte politické vězně, žádají literární hvězdy Čínu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 5. 2013 8:18
Na 200 spisovatelů vyzvalo Čínu k osvobození vězněných literátů
Foto: Reuters

New York - Na 200 spisovatelů z celého světa vyzývá Čínu k osvobození vězněných literátů a k respektování svobody slova. V dopise zveřejněném u příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku mimo jiné poukázali na to, že cenzura poškozuje kulturní rozvoj země.

Spisovatelé v dopise uvítali rostoucí uznání Pekingu vůči čínským umělcům, jako je Mo Jen, který loni dostal Nobelovu cenu za literaturu. Nicméně upozornili na pokračující umlčování svobodných hlasů.

"Nemůžeme poslouchat velké tvůrčí hlasy, které se v Číně zvedají, a neslyšet ticho hlasů, které byly umlčeny silou," uvádějí signatáři dopisu. "Nemůžeme ocenit úspěchy čínských tvůrců... aniž bychom pomysleli na práce, z nichž se nemůžeme těšit kvůli cenzuře v umění, v tisku a na internetu."

Signatáři vyzývají Čínu k propuštění více než 40 spisovatelů a novinářů. Mezi těmito vězněnými je i autor petice požadující demokratické reformy v zemi a nositel Nobelovy ceny za mír za rok 2010 Liou Siao-po.

Signatářů je 195 a jsou mezi nimi nositelé Nobelovy ceny za literaturu J.M. Coetzee, Nadine Gordimerová, Wole Soyinka, Tomas Tranströmer a Mario Vargas Llosa.

 

Právě se děje

Další zprávy