Proč se letos slaví rok Pabla Picassa?

ČTK, Hej
19. 3. 2006 18:00
Málaga - Letošek je ve Španělsku rokem Pabla Picassa. Slavný malíř se narodil před 125 lety.

Tento rok se ovšem stal rokem Pabla Picassa nejen kvůli výročí jeho narození. Španělsko si připomíná i 70. výročí Picassova jmenování ředitelem muzea Prado v Madridu (i když Picasso tento úřad nikdy nevykonával) a především návrat jeho slavného obrazu Guernica do Španělska před 25 lety.

Pablo Picasso: Guernica
Pablo Picasso: Guernica | Foto: Aktuálně.cz

Picasso toto historické dílo, symbol hrůz španělské občanské války (1936 až 1939), namaloval v roce 1937, aby stigmatizoval bombardování baskického městečka Guernica nacisty, spojenci nacionalistických sil Francisca Franca. Guernica je nyní vystavena v madridském Muzeu královny Sofie. Do roku 1981 byla součástí expozice Muzea moderního umění v New Yorku: Picasso nechtěl, aby se Guernica vrátila do Španělska, dokud tu bude vládnout diktatura.

Také sám Picasso se odmítal do Španělska vrátit, dokud byl Franco, který zemřel v roce 1975, u moci. Jenže malíř skonal už dva roky před Francem, a tak na španělskou půdu po svém odjezdu do Francie už nikdy nevkročil. V té souvislosti je připomínán i další slavný španělský rodák, surrealistický malíř Salvator Dalí, který si naopak za frankistického režimu žil velmi dobře.

Pablo Picasso: Slečny z Avignonu
Pablo Picasso: Slečny z Avignonu | Foto: Aktuálně.cz

"Byly tu nabídky, aby se vrátil, ale nechtěl zradit památku svých přátel, kteří za frankismu trpěli," připomněla Picasova snacha Christine Ruizová-Picassová. Picasso si přesto ponechal své španělské občanství a svůj španělský původ nezapřel ani ve svém díle.

Ani Španělsko neztratilo ze zřetele Picassovu "národní slávu". První Picassovo muzeum v historii bylo otevřeno v roce 1963 v Barceloně, kde Picasso často v mládí pobýval a kde je otevřena rozsáhlá výstava. Před třemi lety pak bylo otevřeno i nové muzeum v Picassově rodné Málaze.

 

Právě se děje

Další zprávy