Proč kafkologové kastrují Kafku

Gabriel Míčko
26. 3. 2006 9:00
Recenze - Kunderova tenká knížečka esejů věnovaných Kafkovi je v posledních letech třetí skrovná ukázka autorova francouzsky psaného esejistického díla.

Vzhledem k tomu, že Kundera své knihy do češtiny převádí zřídka a nikomu jinému to nedovolí, na kompletní překlad některé  esejistické knihy nebo alespoň na nějaký rozsáhlejší český výbor si budeme bohužel muset nějaký čas počkat.

Co je to kafkologie

První text (i celý soubor Kastrující stín svatého Garty) je pojmenován podle postavy z  téměř neznámého románu Maxe Broda Čarovná říše lásky. Kundera identifikuje Brodova asexuálního, trpícího a svatého Gartu jako silně stylizovaný Kafkův portrét a prvotní "kafkologickou ikonu",  na které vykrystalizoval, za vydatné Brodovy pomoci, mýtus o Kafkovi.

Foto: Aktuálně.cz

Vznikl "Kafka kafkologů", náboženský myslitel a trpitel, který svým dílem a jednostejně i životem ukazuje tápajícímu lidstvu správnou cestu, přináší "Das Positive Wort". Jakoby Brod do svého svatého Garty už v roce 1926 vtěsnal všechny principy, jimiž se bude nadále řídit celá kafkologická nauka při výkladu svého mistra.

Kafkologii Kundera postuluje (především na základě Brodových interpretačních prací, ale i recepcí zdánlivě kulturně a oborově vzdálených  - Camuse, Deleuze a Guattariho) jako nauku, která zkoumá Kafkovo dílo výlučně a pouze v mikrokontextu Kafkova života. Kafkovy postupy, témata, postavy, obdařuje zpravidla výkladem  psychologickým - kastrace a stín v názvu eseje jsou bezesporu odkazy na dva velké motivy evropské psychologické tradice - či psychopatologickým nebo alegorickým.

Milan Kundera
Milan Kundera | Foto: ČTK

Je vzdálena literární kritice, ba vyhýbá se pojímání Kafkových knih v kontextu moderního umění. Kafkologická interpretace Kafkova textu není záležitostí srovnávací literární vědy, ale náboženské exegeze. Pokud prý vůbec kafkologové připouštějí nějaký kontextuální výklad, pak je to v mimoliterárních, zpravidla náboženských nebo filosofických souvislostech.

Pokračování recenze ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy