Probudit národní hrdost. Galerie Bohéma prodává design, který oslavuje češství

ČTK ČTK
4. 5. 2022 12:57
V pražském paláci, kde se v 19. století setkávali čeští obrozenci, otevřela nová galerie a obchod s designem inspirovaným národními motivy. Jmenuje se Bohéma, sídlí v Palackého ulici a provoz zahájila výstavou České dědictví.

Přehlídka zahrnuje grafiky odkazující na českou avantgardu, umění, vynálezy a významné osobnosti zdejších dějin, stejně jako díla s vtipem a nadsázkou. Vytvořili je studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Značka Bohéma souvisí s nedávným výročím 100 let od vzniku Československa. Tehdy její zakladatelé, manželé Eliška a Oldřich Neubergerovi, chtěli dát najevo, že si váží vlasti, svobody a českého národa. Nenašli ale žádné oblečení, které by reflektovalo češství s dostatečnou dávkou pokory, úcty a vkusu, popisují.

Slogan Bohémy "Objevujte české dědictví" tak reprezentuje činnost spolku, který chce nabídkou zboží s českou tematikou probouzet národní hrdost. Pátráním v archivech a spoluprací se současnými výtvarníky vznikají především trička s originálními motivy.

"Nejvíce lidé chtějí tričko s Václavem Havlem, my ale upozorňujeme i na ty, kdo nejsou v nejširší veřejnosti tak známí," říkají Neubergerovi. Ukazují na stojany, kde visí bílá trika s výtvarně pojatými portréty osobností či pro ně charakteristickými motivy.

Vedle Boženy Němcové, Milady Horákové, Jana Palacha či Emila Zátopka jsou k mání též trička s reprodukcemi děl Františka Kupky, Toyen či Václava Špály. Obrázek slavné Věstonické Venuše doplňuje nápis Femme fatale, automobil závodnice Elišky Junkové, která byla ve 20. letech minulého století nejrychlejší ženou světa, se zase na stylizované kresbě pohybuje na dráze do tvaru písmene J.

"Někdy přijdeme s nápadem sami, někdy výtvarníci, kteří mu ale vždy dají konečnou podobu. Někdy s nápadem, kdo by na tričkách mohl být, přijdou i zákazníci," popisují zakladatelé značky.

Tričko s motivem golema.
Tričko s motivem golema. | Foto: ČTK

Část výtěžku z prodeje triček směřuje k těm, kdo odkaz těchto osobností opatrují a rozvíjejí. Bohéma je nezisková společnost, podle toho hospodaří. V době největšího šíření pandemie koronaviru připravila projekt na podporu zdravotníků, nyní lze v obchodě zakoupit trika, tašky a další předměty na podporu Ukrajiny. Oblíbené jsou gumy s nápisem Vygumuj Putina, sdělují provozovatelé.

Při hledání místa pro kamennou prodejnu našli prostor v přízemí MacNevenova paláce v Palackého ulici, kde kvůli pandemii skončila kavárna. Dům s duchem českého národního obrození jim konvenoval a mluví o něm jako o náhodě, která si je vzhledem k náplni jejich práce příhodně našla.

Středověký palác s gotickými sklepy koncem 18. století přestavěl Ignác Palliardi pro irského lékaře Wilhelma Mac Neven O’Kellyho, jenž působil jako profesor a děkan lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Později se tu setkávaly významné české osobnosti doby v čele s Františkem Palackým a Ladislavem Riegrem. V jejich bytě v domě je dnes památník.

Palackého dcera se provdala za Ladislava Riegra. "Budeme rádi, když tento prostor znovu oživí svou přítomností lidé zajímající se o češství tak, jak tomu bylo na tomto místě před více než 200 lety," dodávají Eliška a Oldřich Neubergerovi.

 

Právě se děje

Další zprávy