Přízračná šelma. Obraz od Toyen byl vydražen za 31,2 milionu korun

ČTK ČTK
4. 12. 2022 23:13
Obraz malířky Toyen z roku 1967 nazvaný Mirage, v překladu Přelud, byl na nedělní aukci v Praze prodán za 31,2 milionu korun včetně přirážky. Vyvolávací cena činila 12 milionů. Mirage se tak stal druhým nejdražším plátnem českého poválečného umění vydraženým na zdejší aukci po roce 1989.
Obraz Mirage od Toyen.
Obraz Mirage od Toyen. | Foto: Adolf Loos Apartment & Gallery

Rekord v tomto ohledu drží obraz Oskara Kokoschky Žáby z roku 1968, před šesti roky vydražený za 37,7 milionu korun. Nejdražším dílem Toyen prodaným v místní aukci zůstává Cirkus, za nějž loni nový majitel zaplatil 79,56 milionu korun.

Ústředním motivem obrazu Mirage je přízračná kočkovitá šelma, jejíž výrazně prosvětlená tvář se upírá na diváka. Vzadu je vidět dravec. Toyen do obrazu zapojila i dva vržené stíny ženských postav v sukni, které sem dopadají ze stran.

Malba zůstávala dlouho v soukromé sbírce a unikala pozornosti veřejnosti. Až vloni ji po letech představila Národní galerie na velké retrospektivní výstavě Toyen, díky níž pak plátno zhlédli také lidé v Hamburku a Paříži.

Podle organizátorů nedělní aukce, kterou společnost Adolf Loos Apartment & Gallery uspořádala v síni Expo 58 Art na pražské Letné, jde o jedno z nejdůležitějších pozdních děl Toyen. Do aukce se dostalo poprvé. "Je skvělou ukázkou jejího pozdního enigmatického stylu, ve kterém ke svému vyvrcholení dospěl jeden z autorčiných nosných motivů, týkající se pojetí stínu, procházející průběžně celou její tvorbou," uvedl v expertize kurátor Karel Srp.

Nového majitele v neděli získal také impresionistický olej významné rakouské malířky Marie Egnerové Jasné jarní ráno z konce 19. století. Prodán byl za 5,6 milionu korun, přičemž startoval na částce o milion nižší.

Za 7,6 milionu korun byl vydražen olej Otakara Kubína nazvaný Výhled do zahrady z umělcova ateliéru zvaného Bouda. Vznikl v jeho raném tvůrčím období, uvedla za pořadatele aukce Kateřina Sokolová. Vyvolávací cena byla čtyři miliony korun.

"Obraz Ladislava Šímy Muž s holí se z vyvolávací ceny 75 tisíc korun vyšplhal na neuvěřitelných 2,24 milionu korun. Jedná se tak o nový světový aukční rekord autora," dodala Sokolová.

Z žijících autorů byly za nadstandardní ceny prodány obraz Michaela Rittsteina nazvaný Pápěří (Noc) za 665 tisíc korun a Geometrická kompozice od Stanislava Kolíbala za 800 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy