Přistupte blíž, budete se cítit trapně!

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 4. 2006 15:00
Praha - Komu je televizní trapno odporné, a přitom je natolik perverzní, že bez něj nemůže existovat, měl by vyrazit na kabaret Červená fedma.

I Červená fedma je trapná. Ale na rozdíl od té televizní zábavy tak nějak cíleně. Je to trapno radostné i vědoucí. A okruh příznivců snad kabaret nezklame ani při jeho čtvrtém vystoupení - v pondělí od 20 hodin, tradičně v baru Krásný ztráty

Na pozadí třpytivého červeného závěsu se před zraky (často zpočátku nevěřícího) publika opět vystřídají čísla jako vystřižená z  televizních či oblastních estrád  nebo dětských mikulášských besídek. 

Červená fedma: Beatboxer Jesus
Červená fedma: Beatboxer Jesus | Foto: Červená fedma

Diváků se zase střídavě zmocní dětská radost z infantilních fórků kouzelníkových či bublinářových, budou žasnout nad tím, že jsou svědky něčeho nevšedního, a přitom mít pocit, že to všechno důvěrně znají.

První večer byl v lednu součástí vernisáže obrazů Daniela Pitína, jednoho ze zakladatelů kabaretu. Druhý už měl tematické zaměření, které by do budoucna měla mít všechna vystoupení. Po večeru zasvěceném Francii tak proběhl 25. března třetí večer, tentokrát na téma pop.

Tady byl imitován Robbie Williams i Tina Turnerová, večer logicky doplnilo duo 80´s cvičenek, beatboxer Jesus či taneční trojice Maramara. O profesionálně odvedené trapno se v předchozím večeru postaral buránek a písničkář Xavier Baumaxa, kterého vystřídal Matěj Ruppert s vlastními songy.

Tématem nového večera je underground. Účast přislíbili básník J. H. Krchovský, fakír a Velvet Underground Revival. Červená fedma uvažuje také o letním "best of" na Střeleckém ostrově.

Červená fedma: taneční trio Maramara
Červená fedma: taneční trio Maramara | Foto: Červená fedma

Červená fedma je dílem výše zmíněného absolventa AVU, malíře Pitína, dále studenta katedry dokumentu na FAMU Jana Foukala a básníka Jana Rendla. Ten na večerech slaví úspěch se svými verši-ohlasy na poetiku filmových Básníků, z nichž přinášíme malý závdavek:  Jsi dobrá jako naděje / jsi dámou z bílé aleje / červených křížů / jsi v černé noci světlo dnů / jsi krásná víla v mokrém snu / jsi mi kapkou ovocitu / a věříš na lži ze soucitu!

 

Právě se děje

Další zprávy